Сикорски: Полша няма да допусне отново да се превърне в руска колония

Радослав Сикорски

Радослав Сикорски


„Полша ще направи всичко необходимо, за да не се превърне отново в руска колония“, заяви полският външен министър Радослав Сикорски и призова за по-тесни връзки между САЩ и Европа, съобщи TVP World.

В речта си по време на поредицата лекции на Збигнев Бжежински в университета „Джон Хопкинс“ във Вашингтон Сикорски заяви също, че Европа е готова да поеме отговорност за собствената си сигурност.

Полският топ дипломат подчерта, че разходите на Полша за отбрана възлизат на 4,3 % от БВП, като според него те ще нараснат до 4,7 % през следващата година, а в бъдеще може и да се увеличат. Той заяви, че Полша няма желание за военна конфронтация с Русия, но в миналото твърде много пъти е била жертва на империализма на Москва. Сикорски каза, че Полша знае какво е да живееш под тирания и не желае да се връща към нея.

Описвайки Москва като екзистенциална заплаха за глобалната стабилност, особено в Европа, външният министър сравни руския режим с този в Северна Корея.

Главата на полската дипломация отбеляза, че Русия ще остане опасност за света за дълго време и си сътрудничи с Китай, за да подкопае глобалния ред, основан на правила. В тази връзка Сикорски изтъкна координираната от Москва кампания за саботаж и хибридна война в Европа, пише БГНЕС