Силяновска поиска от Италия гаранции за европейското бъдеще на РСМ

"Европейските стандарти трябва да бъдат спазвани от всички"

Гордана Силяновска-Давкова, снимка: EPA/BGNES

Гордана Силяновска-Давкова, снимка: EPA/BGNES

Президентът на Северна Македония - Гордана Силяновска-Давкова, поиска гаранции за европейското бъдеще на Скопие от италианския си колега Серджо Матарела.

„Помолих италианския президент и Италия в бъдеще да помогнат за осигуряването на гаранции за европейското ни политическо бъдеще, на което той отговори, че е готов да застане зад нас и да търси решения с нашите съседи“, зави Силяновска.

Тя каза, че Италия ще продължи да подкрепя Западните Балкани във всяко отношение, не само в европейската интеграция, но и в икономиката, образованието, културата и отбраната.

Президентът на РСМ подчерта, че по време на срещата е била впечатлена от факта, че Матарела е показал дълбоко разбиране на жертвите, направени от Скопие в процеса на европейска интеграция.

„Той отбеляза, че в момента не можем да говорим, че в ЕС има големи и малки държави, че всички те са малки и че всички те имат нужда една от друга. Постигнахме съгласие, че европейските стандарти трябва да бъдат спазвани от всички и от тези, които са извън, и от тези, които са вътре.“ - твърди Силяновска. /БГНЕС