Симеон Дянков: Вместо за военни самолети, в бюджета за 2021 г. трябва да се помисли за туризма, транспорта и дребния бизнес

"Бюджет 2021 г." прилича на финансовия закон при Станишев през 2008 г.

Симеон Дянков

Симеон Дянков

„Това определено е изборен бюджет, който следва политически цикъл. С него се цели да се спечелят повече гласове. Мен не ме притеснява дефицита, а липсата на мисъл как ще се харчи. Този бюджет прилича на този от правителството на Сергей Станишев в края на 2008 г. – има пари, но не се използват ефективно“. Това каза пред БНР бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Разговорът, който води социалната министърка, не е ефективен, защото с новия бюджет неравенствата между бедните и богатите пенсионери ще стане по-голяма. В сегашния предложен бюджет липсва насока как ще се помага на туризма, транспорта, търговията на дребно. Отговор – няма. Министърката на туризма се опитва да помага донякъде с успех, но ако се погледна в други бюджети в Европа, в тях има глава как да се преразпределят парите за транспорта. Затова ви казвам, че бюджетът прилича от края на 2008 г., когато също знаехме, че има криза. Следващият финансов министър трябва да си зададе въпроса как да се помага на търговията, туризма и транспорта. Вторият въпрос е възможността за реагиране, ако трябва да се затворят временно някои сектори. Трябва да имаме резерв, но той да бъде разписан, а не да се казва „имаме 3 млрд. лв., дайте да ги похарчим“, категоричен е Дянков.

„Определено трябва да очакваме реформи. В момент на криза още по-лесно се вижда какво е необходимо на страната ни. Парите трябва да се пренасочват целенасочено към сектори. В образованието обаче например нямаме приоритети. Няма глава, която да казва да се инвестира в „зелена икономика“ – т.е., път за България, който да показва къде да се пренасочат средствата. Има доста разходки, на които не им е времето сега. Кризата предстои поне в няколко сектора. Някои разходи може да се забавят във времето като например във военната сфера. Постоянно говорим за самолети, а не знаем как ще помогнем на десетките хиляди в туризма. В този бюджет продължава да се мисли, че все едно няма криза и че няма да се появи догодина", обобщи Симеон Дянков.

„Данъчна система се променя в добри времена. Беше свалено ДДС в някои сектори, но това не даде кой знае какъв ефект. В този бюджет се предвижда 5,5 млрд. лв. дефицит в пенсионната система. Трябва да се мисли за промяна на данъчната система, но не е сега моментът. 2020-2021 ще са години на дефицита и това не ме притеснява, но трябва да се мисли добре за какво ще се харчат парите“, допълни бившият финансов шеф.