Симпатизант на Кремъл оглави сръбската Агенция за сигурност

Александър Вулин е сред най-доверите лица на Вучич

Александър Вулин

Александър Вулин

Лидерът на сръбското Социалистическото движение Александър Вулин е назначен за директор на Агенцията за сигурност и информация, потвърдиха от пресслужбата на правителството на Сърбия.

Решението за назначаването на Вулин, който доскоро беше министър на вътрешните работи, е взето на заседание на правителството, съобщи РТС.

Досега този пост се заемаше от Братислав Гашич, настоящ министър на вътрешните работи на Сърбия.

Александър Вулин се смята за един от най-доверите лица на президента Александър Вучич.

Наскоро в свое интервю той коментира критичния доклад за напредъка на Сърбия от страна на Европейската комисия, заявявайки че „приятелството с Русия е от най-голямо значение - без него рискуваме Сърбия да изчезне физически”.

"Нито един, който е обичал Русия, не е мразил Сърбия. Но, за сметка на това, всеки, който мрази Русия, мрази Сърбия. Връзките с Русия, Китай и други свободни държави, които ни приемат без изнудване и рекет, са бъдещето на Сърбия", каза той той.

"Европейският съюз като обединение е част от миналото. Със загубата на политическата си независимост страните от ЕС се превърнаха в територия, а не в държави".

По отношение на Косово и предложението на Париж и Берлин за разрешаването на този въпрос Вулин беше категоричен, че „само подялбата, само физическото разделение с албанците, само ясно очертана граница ще попречи на създаването на Велика Албания".

Назначаването на Вулин за директор на Агенцията за сигурност и информация на Сърбия става броени дни преди срещата на върха ЕС – Западни Балкани, която ще се проведе на 6 декември в Тирана и по време на която се очаква да бъде потвърден взаимният ангажимент за присъединяването на страните от региона към Европейския съюз. /БГНЕС