Синдикат „Огнеборец“: Реформите в МВР се правят на тъмно, нямаме общо с криминални лица

Венцислав Станков

Венцислав Станков

По повод информацията от говорителя на правителството Лена Бориславова, че има данни, гласящи, че криминални контингенти организират протести и са свързани с нас, желая колегите от спецслужбите на МВР да ни информират ако има такава информация. Днес при премиера са поканени синдикати от сектор „Сигурност“, такава покана, обаче, не е постъпвала в Националния синдикат на пожарникарите и спасителите, въпреки че още на 21 януари изпратихме писмо до премиера за среща с него, но към момента нямаме потвърждение от негова страна, че ще се осъществи такава среща. Това заяви президентът на НСПС "Огнеборец" Венцислав Станков, предаде БГНЕС. 

По повод протеста им на 19 февруари, в събота, Станков каза, че се разграничават от всякакви такива криминални лица. „Протестът ни ще бъде изцяло мирен, ние сме пожарникари и спасители, ние сме отговорни хора. Единствено настояваме да бъдем чути за нашите искания, средствата в бюджета за 2022 по персонал да се увеличат с 20%, искаме 100 млн. лева допълнително по перо капиталов разходи и да се възстанови социалният диалог в МВР, посочи исканията им Станков. Защото в последните месеци се създаде напрежение с моите колеги - дирекция 112 и службата ни, тъй като има намерение да се отделят те в отделна агенция. Тук диалогът го няма, обещаха ми доклад изработен от МВР по този въпрос тази седмица, днес е сряда и към този момент нямам такъв доклад, коментира Станков. Реформите в МВР според нас се правят на тъмно, без да се запознават служителите на МВР. Това е един от основните проблеми, става въпрос за съдбите на хиляди хора. Лично съм пуснал 3 писма до Рашков, започвайки от август 2021 за среща с него, такава среща още не се е осъществила, оплака се още Станков.

Протестът на синдиката на пожарникарите и спасителите ще се проведе в 12 ч. в събота пред Министерски съвет, след това с шествие до Народното събрание, каза Тодор Капитанов, председател на стачния комитет на КНСБ.