Синдиците на фалиралата КТБ отново ще изплащат суми на кредитори

От вторник синдиците на фалиралата КТБ започват да изплащат още 250 млн. лв. към кредиторите на банката, съобщиха те днес, пише "Дневник". Сумата е включена в четвъртата поред частична сметка за разпределение на приетите вземания и представлява почти изцяло получените 125 млн. евро от БТК през май миналата година, допълва "Капитал". Парите са част от финансирането от КТБ за придобиване на мажоритарен дял от телекома през далечната 2012 г. Изплащането ще става през клоновете на "Уникредит".


Всеки кредитор може да провери каква сума му е разпоредена в Търговския регистър по партидата на КТБ. В случая става дума за хора и фирми, които са имали в банката над гарантирания по закона 196 хил. лв. влог. Суми ще получат и тези, които са били с привилегировани условия, както и такива, които са придобили вземания чрез цесии, а също и такива, които са се озовали отново като кредитори на КТБ след разваляне на сключени цесии.


Общо 189 млн. лв. ще получи Фондът за гарантиране на влоговете, който изплати гарантираните на вложителите 3.7 млрд. лв. Немалки суми имат да получават още "Топлофикация София" - с 4.6 млн. лв, "Булгартрансгаз" - 3 млн. лв., "Летище София" - 1.47 млн. лв., допълва изданието.


С това вече изплатените средства от КТБ ще надхвърлят 1.2 млрд. лв. Те обаче представляват едва 20% от депозитите в банката при затварянето й.