Сирия отправи официална молба за помощ до ЕС заради земетресението

ЕК насърчава държавите от общността да откликнат на молбата на Сирия

Сирия отправи официална молба към ЕС за помощ след смъртоносното земетресение, което засегна страната, както и Турция тази седмица, съобщи еврокомисарят за управление на кризи Янез Ленарчич. Молбата е свързана с механизма за съдействие на силите за гражданска защита, предаде АФП.

Европейската комисия насърчава държавите-членки на ЕС, да откликнат на молбата на Сирия за медицински консумативи и храни, като същевременно следи дали помощта "не се отклонява" от санкционираното правителство в Дамаск, заяви той.

Европейският съюз побърза да изпрати спасителни екипи в Турция, след като в понеделник страната бе засегната от мощно земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер в близост до границата със Сирия.

Първоначално обаче той предложи само минимална помощ за Сирия чрез съществуващите хуманитарни програми. Причината са санкциите на ЕС, наложени от 2011 г. на правителството на президента Башар Асад заради бруталните репресии срещу протестиращите, които прераснаха в гражданска война.

Въпреки това Ленарчич заяви, че правителството на Сирия може да поиска помощ при земетресение.

Сега, когато Дамаск е направил тази стъпка чрез механизма за гражданска защита на ЕС, който координира помощта, Ленарчич заяви, че Комисията иска от европейските държави "да отговорят положително на това искане".

Участниците в механизма на ЕС включват 27-те държави от ЕС и осем съседни държави извън ЕС, сред които са Норвегия и Турция.

Сирия е поискала "дълъг списък от неща", каза Ленарчич.

"Те се нуждаят от помощ в усилията на собствените си спасителни служби за издирване и спасяване на хора, които са затрупани под развалините. Нуждаят се от много медицински продукти, лекарства и медицинско оборудване. Нуждаят се от хранителни продукти и други подобни - типични продукти за спешна помощ", каза той.

"Важно е също така да се гарантира - и бих искал да подчертая това - че тази помощ ще стигне до хората, които се нуждаят от нея, че тя няма да бъде отклонена. Това е нещо, което ще наблюдаваме." - добави Ленарчич.

Санкциите на ЕС срещу Сирия са насочени срещу членове на режима, военни и известни компании и бизнесмени.

Еврокомисарят заяви, че "хуманитарната ситуация в Сирия е мрачна от повече от десетилетие и последното земетресение само влоши тази и без това драматична хуманитарна ситуация".

Ленарчич заяви, че към сряда 20 държави от ЕС и три асоциирани европейски държави са предложили на Турция общо 1500 души спасителен и медицински персонал и 100 кучета за търсене и спасяване, за да търсят оцелели от земетресението. /БГНЕС