Сиси положи клетва за трети мандат като президент на Египет

Предполага се, че новият му шестгодишен мандат ще е последен

Абдел Фатах ас Сиси

Абдел Фатах ас Сиси

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси положи клетва пред парламента за третия си мандат начело на най-многолюдната арабска страна, предаде АФП.

Така Сиси, който е на власт вече 10 години, остава на поста до 2030 г. Той спечели президентските избори през декември с 89,6 % от гласовете срещу трима други кандидати, които са сравнително непознати за широката общественост.

Бивш началник на армията и министър на отбраната, Сиси организира свалянето от власт на ислямиста Мохамед Морси през 2013 г., една година преди встъпването си в длъжност, след масови народни протести.

Предполага се, че новият му шестгодишен мандат, който започва на 3 април, ще бъде последн съгласно Конституцията.

Според кадри от церемонията по встъпване в длъжност, излъчени по държавната телевизия, Сиси е положил клетва пред членовете на парламента, събрали се в парламентарната централа в новата административна столица, която той е построил на изток от Кайро.

Според местните медии събитието е ознаменувало и откриването на новата столица.

Това встъпване в длъжност се случва на фона на тежка икономическа криза, характеризираща се с галопираща инфлация и недостиг на чуждестранна валута, който затруднява търговията.

През първото тримесечие на 2024 г. Египет все пак се възползва от притока на няколко десетки милиарда долара, включително 35 млрд. долара от Обединените арабски емирства и удължаване с 5 млрд. долара на първоначалния заем от Международния валутен фонд в размер на 3 млрд. долара.

За поддръжниците на Сиси този приток на чуждестранна валута би трябвало да изправи икономиката на крака, но наблюдателите остават скептични по отношение на каквото и да е подобрение без структурни реформи, насочени към намаляване на участието на държавата и армията в икономиката. /БГНЕС