Скафандърни хора

Авторът

Авторът

Христо Слави Рачев

Пожелавам на българите през 2024 година да се опомнят. Да се надигнат от тепиха на постсоциализма, преди да получат тежък нокаут. Да се усмихват по-често, че не се траят. Да плюскат и препиват по-малко и размишляват повече. След толкова удари по главите и в стомаха, 80 години живот в скафандър направен от руски чугун, естествено е, като отвинтиш чугунената глава на такъв народ и го лъхне чистият въздух на демокрацията да остане с години невменяем. Тези, които се съвзеха, напуснаха бързо територията.

Внедреният президент с яйцевидна глава и лепнати уши на четириного щял да внася в конституционния съд… всъщност протест, че го принуждават да спазва конституцията. Дори и най-бегла лицева антропология показва, че в трюмовете на такова президентство липсва кислород, светлина; диша се тежко, с пуфтене и увъртане, да не се блъснеш в нечий скафандър, да не се разхерметизираш, разконспирираш и загинеш от чистия въздух. Голямата беда е, че повече от милион български хора са повредени неспасяемо, повреждат и децата си.

Синдромът на катуна

Подобен бъг ще откриете кодиран и в негатива на нашите празнични пожелания. Според тях излиза, че:

Всички сме болни. 

Лишени сме от щастие.

Няма любов.

Нямаме никакъв късмет. 

Животът е обидно кратък.

Всичко е лошо и хората са лоши. 

На мъртвите им е непоносимо тъмно.

Никой няма успех. 

Всички сме бедни.

Обезателно до един сме неверници.

От тези негативи, копирани и поставени във фиксаж изплуват позитивните ни пожелания за здраве, щастие и дълголетие. Естетиката на скафандърните хора ни заля. От екраните рукна чалга, разиграха се, сякаш ги обзе бяс. Върнаха се в епохата на земноводните, зашаваха като попови лъжички из миазмите на водоемите; хукнаха обзети от стокхолмски колики да пазят монументите на палачите си. И о, чудо, точно на тези, които насила ги напъхаха в скафандрите на деспотията и им завинтиха отгоре чугунени глави. Когато лумпените започнат да халюцинират патриотични образи, да татуират на бузите на гъза си патетични образи - всичко е правилно. Овладяхме ли думите и понятията, с които да опишем нашите страдания, заснежените върхове, себеподобните твари, и най-важното - съдбата на всички нас. Всеки, който отказва да разсъждава, къде се намираме и какво става по света; не издирва нови сюжети за успех и провал, не е в състояние да интерпретира всичко това в дълбочина - има реален принос към упадъка.

Вечната битка между доброто и злото продължава,

рунд след рунд, без изгледи някой да е взел преднина.

Толкова народ нехае, че на този свят има лошотия и сатана, малшанс и растящо струпване на хора, лишени от ум. Нехаем как звучи в околните личната ни грамофонна плоча, има ли драскотини, съскане, задиране, повтаряне и виене на умряло.

Това не го разбираха и в родната идиотска казарма. Лежах в ареста заради Бийтълс. Една и съща народна песен тровеше слуха ми. Точно в 5 часа пускаха грамофона и тенекиен глас на вълчица от Подбалкана изправяше косите на остриганите стотина недоспали глави. След година идваха нови гологлави шилета, обличаха ги във възможно най-неудобните дрехи - плочата оставаше същата. По света се появиха попгрупи, търсеха пулса на века, на личните си драми, протести, кодираха ги в акорди, музика, вокали и ритми; пееха от сърце и душа. Петилетка след петилетка, плочата оставаше същата. Тук сладникавите гласове на Георги Кордов, Ирина Чмихова и цяло поколение гласове на безвремието наливаха през фуниите на грамофона бездарието и застоя в българските глави. Накрая се роди пърхащият с мигли, налудничав поглед и непоносими лицеви гримаси съвременен путиноид Филип Киркоров. В тези мрачни години и народните певици бяха грозни. Кръстени с имена като Вълкана, Куна, Петрана… не знам защо, имаха брадавици, мустаци, криви зъби и току без повод се усмихваха зловещо… 

Видите ли хора в скафандри да ви разясняват с глухи гласове конфликтите по света, отминавайте ги, а на падналите в канавката, които се опитват да измъкнат главите си от железните каски - помагайте. Обяснете им, че има обратна резба нарязана от монументалната пропаганда и е достатъчно да се завърти надясно. Но умерено. Посочвайте им как да отвинтят чугуна от главите си. Как да се справим с усложненията от кесонната болест, на българите лишени от кислорода на демокрацията. Криваци по гърба, усмирителни ризи или търпение с надежда че времето лекува. Общество, което не разполага със сили на реда, водни струи и шокови палки открива със закъснение, че чугунените глави и скафандърните хора имат недостатъка да се израждат и възраждат. Тогава демокрацията се изнизва на мехури като последния издишан кислород към повърхността. Народът потъва към мрачните дълбини, откъдето няма излизане.