Скандал в парламента: Вигенин брани Нинова, пита какво прави министър Танева в залата

Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин

Опозицията спретна нов скандал в парламента. След като Корнелия Нинова потърси сметка за убитите животни заради чумата през 2018 г., Кристиан Вигенин влезе в схватка със земеделския министър Десислава Танева. След като си зададе въпросите към ресорния министър, той накрая попита от трибуната зам.-председателя на НС защо всъщност е дошла Танева, след като не е заявено участието ѝ в парламентарния контрол. Емил Христов припомни на колегата си Вигенин, който също е зам.-шеф в парламента, точка от правилника, според която министър Танева е в пленарната зала, за да коментира актуален въпрос, който касае министерството ѝ. Кристиан Вигенин застана зад своята лидерка Корнелия Нинова, която поиска на въпросите за умъртвените животни да отговаря премиерът Бойко Борисов, който обаче имаше среща с оперативния щаб за нарастващите случаи с болни от коронавирус. След това пък беше на Европейски съвет за икономическите мерки за справяне с икономическата криза след пандемията. 

"Решението на ВАС не поставя под съмнение наличието на чумата по дребни преживни животни, а заболяванията по животните не подбират кой е бил на власт. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на декларацията на БСП за чумата по дребните преживни животни. 

"Поисках да взема отношение и да дам информация по повод направената политическа декларация от г-жа Корнелия Нинова относно излязло решение номер 7606 от 17 юни 2020 г. от Върховен административен съд пето отделение. Премиерът Бойко Борисов беше призован, за да отговори на въпроси по случая, премиерът Бойко Борисов е освободил всички лица от директора на ОДБХ - Ямбол до министъра към момента, в който те са били отговорни по случая. Ето защо аз ще представя актуалната информация като министър, в чийто ресор е съответният казус и случай", заяви още министърът.

"С цел да не се манипулират данни и те да бъдат използвани за политически дебат, от който винаги могат да произлязат секторни щети, искам да кажа и обясня излязлото съдебно решение 1706. Първо - БАБХ ще изпълни съдебното решение без какъвто и да е коментар, но по повод направения преди това коментар, давам следните пояснения. Цитат от излязлото съдебно решение: "..на първо място от данните в протокола за лабораторното изследване на животните не става ясно какъв е броя на всички изследвани животни от животновъдния обект на касатора. Това е животновъдния обект на касатора Ани Петрова, за да бъде преценено количественото съотношение между заразените и здрави животни, което да определи от своя страна непосредствената опасност от болестта след като е установено наличие на заболяването само при два броя овце".

"Съдът в мотивите си ясно приема, че има установени два броя овце със заболяването чума по дребните преживни животни.
Следващ цитат: "...на последно място, независимо, че нормата по чл. 138, ал. 2 във връзка с чл. 138, ал. 1, точка 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност е на обвързана компетентност и органът не разполага с друго законосъобразно решение, във всички случаи правомощието може и следва да бъде упражнено от директора на ОДБХ - Ямбол само ако в конкретния случай са налице безспорни доказателства за наличието на груби нарушения на изискванията на този закон или нормативни актове по прилагането му", цитира още министърът.

Министърът отчете, че се отменя заповедта за заличаване на обекта на Ани Петрова, но заповедта за обявяване на вторично огнище на директора на БАБХ остава в сила. "В мотивите на пето отделение на този състав на съда ясно се признават заразените два броя животни. Да, точно така, толкова, кокото са показали пробите. Извън това това е от референтната лаборатория на ЕС за чума по дребните преживни животни и въз основа на които изследвания потвърждават огнищата на заразата там, където тя е регистрирана. Мерките за ликвидиране на заболяването, когато са взети 2018 г. са в изпълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, директива на Съвета на Европа, глава 14, т. 7 от Кодекса за здравеопазването, решение за изпълнеине на Комисията ЕС 2018 954 за определяне на някои защитни мерки за предотвратяване на разпространението на чумата по дребните преживни животни в Република България", каза още министърът.

Десислава Танева посочи, че през 2018 ЕС ни е подкрепил с 417 хил. 750 евро, които са получени в БАБХ за разходите по ликвидиране на установените огнища и други дейности. "Разходът за държавата през 2018 г. е бил близо 2.5 млн. лв. , включително платените обезщетения на стопаните, чиито животни са били евтаназирани", допълни още Танева.

Тя припомни данни за всички епизоотии, с които България се сблъсква. "2018 г. не е единствената. 2006 г.- 2008 г. инфлуенца по птиците, нюкаселска болест - 2005, 2007, 2008 и 2009 г., син език - 2006 и 2014 г., класическа чума по свинете - 2006-2007, африканската чума по свинете от 2018 г първо огнище. Това са опасни и заразни заболявания и всички мерки, които са предприемани са били съгласно нормативните европейски актове, съответно български. Сами разбирате, че заболяванията не подбират кой е бил на власт, нито кой е бил министър, нито кой е бил министър-председател", заяви още Танева.

"В момента независимото съдебното решение, което отменя заповедта за заличаването на този животновъден обект, не не поставят под съмнение наличието на това заболяване. Ние ще изпълним заповедта. Обектът ще бъде вписан с животните. Тази заповед, това съдебно решение ще ги комуникираме пред ЕК, защото страната ни е в информационната система на Комисията и на Световната организация по здравеопазване на животните с вписани огнищата за това заболяване. Това влече съответни негативи за сектора", посочи още министърът.