Скандинавските страни формират общо командване на ВВС

Швеция, Финландия, Норвегия и Дания разполагат с 250 изтребителя

Военновъздушните сили на четири скандинавски държави се споразумяха да поставят своите около 250 изтребителя под общо командване, съобщи Блумбърг.

Според изявленията на официални лица, на 16 март Швеция, Финландия, Норвегия и Дания са подписали декларация за намерение към задълбочаване на сътрудничеството.

"Крайната цел е да можем да действаме безпроблемно заедно като една сила, като разработим скандинавска концепция за съвместни въздушни операции, основана на вече познатата методология на НАТО", заявиха ВВС на Дания.

Сътрудничеството ще обхваща интегрирано командване и контрол, оперативно планиране и изпълнение, гъвкаво разгръщане на силите, съвместно наблюдение на въздушното пространство и обучение.

Обединените въздушни сили на скандинавските страни ще бъдат съставени от близо 250 модерни изтребителя.

Основен крайъгълен камък ще бъде учението „Nordic Response 2024“, ръководено от Норвежкия център за въздушни операции.

Инициативата е особено важна с оглед предстоящото разширяване на НАТО.

Норвегия и Дания вече са членове на блока. Финландия очаква да се присъедини до няколко седмици, след като през май миналата година поиска да влезе във военния алианс заедно със съседката си Швеция.

Кандидатурата на Хелзинки вече беше одобрена от Анкара в комисията по външни работи на парламента. Стокхолм обаче все още се сблъсква със съпротивата на Турция и Унгария. /БГНЕС