Скопие чака 500 млн. евро по споразумение Мицкоски-Орбан, готви и закон

Македонският премиер обаче не знае откъде Унгария ще вземе парите

Християн Мицкоски

Християн Мицкоски

Правителството на Северна Македония възложи на Министерството на финансите да изготви закон за заема от половин милиард евро, който Унгария предоставя на Скопие.

"Законът ще регламентира специалното финансово сътрудничество с Унгария за предоставяне на 500 милиона евро, които ще бъдат разпределени за капиталови проекти в общините и местната икономика, съобщиха от пресслужбата на кабинета на премиера Християн Мицкоски.

Процесът по усвояване заема трябва да започне незабавно след приключване на процедурата - отговорност на министерствата на финансите на двете правителства.

Условията по заема от 500 млн. евро са 3,25% годишна лихва, три години гратисен период и 12 години изплащане.

Половината от унгарския заем ще отидат за бизнеса, но през Банката за развитие. Местните власти ще могат да се състезават с проекти, а парите ще се превеждат в специални сметки.

БГНЕС припомня, че премиерът Християн Мицкоски настоява унгарският му колега Виктор Орбан да получи държавен орден и да бъде обявен за македонски герой.

Това специално икономическо сътрудничество възникна поради личното ми приятелство с Орбан. Не знам откъде Унгария ще вземе парите. Споразумението ще бъде част от закон, който трябва да бъде приет на заседанието на правителството, а след това и в парламента. Трябва да дадем орден на Орбан, да го обявим за герой, защото ни помага", каза Мицкоски пред дни.

"Вместо да кажем "халал да му е", ние сме скептични...", добави той./ БГНЕС