Скопие не очаква България да вдигне ветото до юни

Димитър Ковачевски

Димитър Ковачевски

Скопие не очаква България да одобри преговорната му рамка за ЕС до юни, но се надява до тогава да има много по-добри отношения между двете страни, стана ясно от думите на премиера Димитър Ковачевски.

"Надявам се през юни и юли да имаме много по-добри отношения с България и да бъдем крачка напред в решаването на отворените въпроси, които имаме", заяви Ковачевски пред Канал 5.

Той каза, че не се ангажира с дата за начало на преговори за членство и коментира, че е "рационален оптимист".

"Не бива да бързаме и затова казвам, че сроковете са на втори план. Важно е качественото решение, което ще запази достойнството и на македонските, и на българските граждани и ще бъде прието в духа на европейските ценности в съответствие с правилата на ЕС - тогава можем да кажем, че ще имаме решение", коментира Ковачевски, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че никой в Северна Македония не трябва да се страхува, че ще бъде направено нещо в ущърб на националните интереси.

"Няколко пъти досега съм повтарял, че езикът на държавата и идентичността на хората са нещо, което не се обсъжда. Те са определени. Затова се водят разговори, затова има дипломатически процес, в който трябва да се решат тези проблеми. Със сигурност без да има намеса в националните интереси на страната ни или на България, спазвайки резолюцията на македонския парламент и когато се взема решение, то да се вземе в съответствие с уредбата на страната ни", каза Ковачевски.

Той припомни, че в София е предвидено съвместно заседание на правителствата на Северна Македония и България, за участие в което вече са определени македонските ресорни министри.

"Намерението е в седмичните срещи на работните групи да се включат не само политици, но и бизнес общности, търговски камари, представители на университети, представители на младежки организации, което може да допринесе за укрепване на добросъседските отношения и сътрудничеството", посочи Ковачевски.

Правителството на Северна Македония вече прие и решение за назначаване на съпредседателите и членовете на Съвместните междуправителствени работни групи за задълбочаване на двустранното сътрудничество между Република Северна Македония и Република България, за което двамата премиери се договориха по време на посещението на българския премиер в Скопие, съобщи БТА.

Вицепремиерът по икономическите въпроси, координацията на икономическите политики и инвестициите Фатмир Битичи, е назначен за съпредседател на Съвместната междуправителствена работна група по икономика, търговия и иновации.

Членове на комисията ще бъдат Фатмир Бесими - министър на финансите, Крешник Бектеши - министър на икономиката, свои представители като членове трябва да определят Министерството на земеделието, горите и водното стопанство, Министерството на външните работи, Фондът за иновации и развитие, Агенцията за чуждестранни инвестиции, Агенцията за насърчаване на туризма и Министерство на икономиката в частта за енергетика.

Министърът на транспорта и съобщенията Благой Бочварски, министърът на местното самоуправление Горан Милевски и Адмирим Алити - министър на информационното общество и администрацията са назначени за съпредседатели на Съвместната междуправителствена работна група по инфраструктура, транспорт и съобщения.

Членове на тази работна група трябва да бъдат определени и от кабинета на вицепремиера, отговарящ за икономическите въпроси, координацията на икономическите политики и инвестициите, от министерството на финансите, министерството на икономиката и министерството на външните работи.

Съвместната междуправителствена работна група по европейска интеграция и зелени политики ще бъде със съпредседатели от страна на Северна Македония вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, Славица Гърковска- заместник министър-председател по политиката за добро управление и Насер Нуредини, министър на околната среда планирането.

Артан Груби, първи вицепремиер и министър на политическата система и междуобщностните връзки, Бисера Костадиновска-Стойчевска - министър на културата и министърът на образованието Шакири са назначени за съпредседатели на съвместната междуправителствена работна група по култура, наука и образование.

За членове на групата трябва да бъдат определени и представители на министерството на икономиката, министерството на външните работи, Агенцията за насърчаване и подпомагане на туризма, Агенцията за младежта и спорта.

Освен това ще бъдат определени съпредседатели и членове на работната група, която трябва да се състои от представители на министерството на вътрешните работи, министерството на отбраната, министерството на здравеопазването и министерството на труда и социалната политика.

Междувременно от опозицията се оплакаха днес, че не са били поканени да участват в работните групи, но дори да са били поканени, нямало да се включат.
Работните групи трябва да бъдат обявени на съвместното заседание на двете правителства следващия вторник в София.