От Скопие предупредиха: Прекрояването на границите би довело до ново кръвопролитие с непредвидими последици

Македонският Съвет на посланиците публикува своята позиция относно нон-пейпъра, застъпващ се за промяна в границите на Балканите от страна на Словения и нейния министър-председател.

„Факт е, че ключови тези са се появили на хартия във вид на изключително опасна идея, последвана от различни противоречиви твърдения. Съветът изтъква с голяма изненада и загриженост факта, че някои от балканските страни, сега пълноправни членове на НАТО и кандидати за членство в ЕС, са се появили на тази хартия, която проектира ситуации, които не трябва и не могат да бъдат решавани в изолирани европейски кръгове и/или нечии кабинети“, се казва в официално изявление, предаде БГНЕС. 

Съветът подчертава, че високо оценява бързата реакция на Държавния департамент в съответствие с ключовите споразумения, които вече са постигнати за мир и сътрудничество в балканския регион и които трябва да бъдат приложени в действителност.

„Етноцентризмът, национализмът и прекрояването на границите биха довели до ново кръвопролитие с непредвидими последици за целия регион на Югоизточна Европа. Съветът на посланиците предупреждава, че нон-пейпърът е опасна игра, която може да прерасне в катастрофална лавина, причинена от малка снежна топка“, заключава изпълнителният екип на Съвета на посланиците.