Скопие с провокация преди срещата на върха на ОССЕ

Правителството на РС Македония официално отмени забраната за прелитане на руски самолети

На днешното си заседание правителството на РСМ неофициално взе решение да отмени забраната за прелитане на руски самолети. Това става преди предстоящата среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие, която трябва да се проведе от 29 ноември до 1 декември и на която трябва да присъства и ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров. Това означава, че няма формална пречка самолет, собственост на руската държава, да кацне на някое от летищата в РС Македония, съобщи "Локално".

Засега не е известно дали Лавров или друго официално лице от Руската федерация ще бъде допуснато до срещата.

Неотдавна министърът на външните работи и председател на ОССЕ Буяр Османи подчерта, че решението на ЕС относно санкциите за прелитане на руски самолети не се отнася за събития от многостранен характер, каквото е ОССЕ. Външният министър не скри, че Москва е предложила Лавров лично да оглави руската делегация в Съвета на министрите и че процедурата за неговото пристигане е започнала, въпреки че Русия е подложена на санкции от ЕС, които се подкрепят и от Северна Македония.

Министърът на отбраната Славянка Петровска смята, че като се има предвид поведението на Русия и нейната външна политика, тя не вижда причина Лавров да участва в тази среща в Скопие.

Все още не е определено кой ще води делегацията на Русия на срещата на ОССЕ, като се има предвид затвореното въздушно пространство в съседните страни за висши представители на руското МВнР.

76 делегации от страни членки и партньори на ОССЕ ще участват в 30-ия Министерски съвет на срещата, която ще се проведе от 29 ноември до 1 декември в спортния център "Борис Трайковски", а в рамките на делегациите се очакват 1000 гости. Сред тях се очаква и присъствието на държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Министърът на външните работи на РСМ добави, че е доволен от динамиката на организацията на срещата, че подготовката е към края си и че през следващите дни остава да се довършат някои детайли. /БГНЕС