Скопие ще преследва деца за тяхна визита в България

Оливер Спасовски

Оливер Спасовски

Лично македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски заповяда да започне разследване срещу македонски деца поради тяхната визита в България и среща с български политици, предаде кореспондентът на БГНЕС от Скопие.

Спасовски, който се счита за най-близкия на идеолога на "Сръбски свят" Александър Вулин, ще разпитва членовете на "Детското художествено училище" Кирил и Методий, които участват в проекта "Малък битолски Монмартр", защо са били в България и защо са се съгласили да бъдат приети от български политици. Според Спасовски това е "политическа злоупотреба с деца от страна на българскити власти". За случая Спасовски е "бил информиран от полицията, която е предоставили материали на Прокуратурата след публикации в медиите".

Оливер Спасовски стана известен със спирането на тока на ГКПП-Гюешево на 4-ти февруари, когато стотици българи искаха да положат цветя пред саркофага на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в София. Спасовски признава, че "нито един родител или организация няма подаден сигнал по случая, но той лично е заповядал да започне разследване".

След "инцидента с тока" Спасовски награди полицаите за "високия професионализъм". Лично той отказва в Битоля да бъдат задържани виновниците за побоя над членовете и палежа на българските клубове в страната. Част от тях се разхождат свободно всеки ден по централните улици на Битоля.

"Призовавам за този и за други подобни случаи да се повдигнат обвинения за извършено престъпление, да се извърши разпит по случая, за да може институциите да действат адекватно", каза Спасовски и подчерта: "Не трябва да има възбуждане на дела само след подаден сигнал. Ако има злоупотреба тя трябва да се докладва, за да може да действаме".

Информацията за действията на Спасовски бяха разпространени от близки медии до Орце Камчев, който от вчера се намира в Черния списък на САЩ поради "участие в корупция, злопутреба с власт, рушене на съдебната система в РСМ, даване на подкуп и участие с бивши и сегашни правителствени служители, които дестабилизират Западните Балкани".

Миналата седмица САЩ вкараха в черния списък с подобни обвинения и близкият на Спасовски ръководител на сръбските спецслужби Александър Вулин.

Кореспондентът на БГНЕС подчертава, че ако "това дело бъде изпълнено, това ще означава малолетни деца да бъдат разпитвани по модела на югославски диктотор след 1945г." Децата, освен, че ще бъдат малтертирани от службите, те ще бъдат и "преследвани като предатели, пета колона и сътрудници на врага" пред обществото.

След жестокия побой над Християн Пендиков в Охрид през януари месец тази година Оливер Спасовски определи като "пълни глупости" разказите на Пендиков за положението на македонските българи в РСМ. /БГНЕС