Скопие тръпне в очакване да получи утре в Брюксел потвърждение за началото на преговорите

Буяр Османи

Буяр Османи

Евросъюзът официално ще засвидетелства деблокирането на преговорите за членство на Северна Македония и Албания с утрешната междуправителствена конференция в Брюксел, дни след като парламентът в Скопие одобри предложението на Френското председателство на Съвета на Европейскию съзю за спора с България.

Това каза върховният представител на ЕС във външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел при пристигането си за съвета на външните министри. Борел нарече момента "исторически". "Нямаме много добри новини, тази е добра. Надявам се, че ще засили ангажимента ни към Балканите."

Междуправителствената конференция е формат, включващ министри и посланици от европейски правителства и държавата, кандидат за членство. Първата междуправителствена конференция е обичайно началото на преговорите с държава, кандидат за членство. Провеждането ѝ бе блокирано от България заради двустранния спор.

Това е исторически момент. След като толкова години чака за статус на кандидат и нищо не се случваше, окончателният вот в парламента на Северна Македония отвори врата. А утре междуправителствената конференция ще започне процеса на преговори - дългоочакван процес.