Скопие: В РСМ се прави опит да се попречи на консултациите по френското предложение

Министерството на външните работи на РСМ съобщи, че в публичното пространство се е появила невярна информация относно съдържанието на Протокола между Република Северна Македония и Република България, който трябва да представлява запис на предстоящата Смесена междуправителствена комисия, произтичаща от Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г..

„В публичното пространство се е появил текст на български език, който представлява стара и непълна версия, като част от многобройния набор от идеи, които бяха обменени между двете МВнР през изминалия период. В този деликатен момент считаме, че публикуването на тази невярна информация представлява тенденциозен опит да се попречи на процеса на широки консултации по френското предложение за премахване на ветото и продължаване на европейската интеграция на страната, която в момента е във финална фаза в парламента на Република Северна Македония“, се казва в съобщението на Министерството на външните работи.

От МВнР посочват, че "съдържанието на евентуалния Протокол между двете страни, като запис от предстоящото заседание на Съвместната междуправителствена комисия, ще бъде окончателно съгласувано на заседанието на самата комисия". /БГНЕС