Скритият коз на Украйна: Ролята на хакерите Anonymous в отпора срещу Русия

Те са мистериозни, разрушителни и са избрали своята страна във войната, която противопоставя Русия на Украйна. Хакерският колектив Anonymous (Анонимните) пое отговорност за няколко кибератаки, които през последните дни сринаха руски правителствени уебсайтове и подкрепяни от държавата новинарски агенции. В понеделник няколко известни руски медии бяха ударени едновременно, включително държавните информационни агенции ТАСС и РИА Новости и вестник "Комерсант". На началните им страници временно се появяваше съобщение, противопоставящо се на нахлуването на Русия в Украйна, съобщи информационна агенция АФП, цитирана от БГНЕС.

"Уважаеми граждани. Призоваваме ви да спрете тази лудост, не изпращайте синовете и съпрузите си на сигурна смърт. Путин ни кара да лъжем и ни поставя в опасност", се казваше в съобщението, написано на руски език. "Ние сме изолирани от целия свят, вече не се търгува с нефт и газ. След няколко години ще живеем като в Северна Корея", се казва още в него.

В четвъртък, часове след като Русия нахлу в Украйна, хакерският колектив написа в Twitter от акаунт, свързан с Anonymous, @YourAnonOne, че "официално е в кибервойна срещу руското правителство". Оттогава насам групата твърди, че стои зад няколко хакерски атаки, включително разгърнати атаки за отказ на услуга (DDOS) - при които даден сайт е парализиран, тъй като е бомбардиран с трафик - които сринаха руски правителствени уебсайтове и този на RT, подкрепяната от държавата новинарска служба на страната.

В събота уебсайтовете на Кремъл, на Думата - долната камара на руския парламент - и на руското министерство на отбраната също станаха жертва на атака, за която Anonymous заявиха в Twitter. В неделя те заявиха, че са хакнали руските държавни телевизионни канали, като са публикували проукраинско съдържание, включително патриотични песни и снимки от инвазията.

"Факт е, че се извършват някои кибератаки срещу Русия, но е трудно да се прецени мащабът на тези атаки", заяви предЕвронюз Ерик Шмитлин, консултант по киберсигурност в Cendium Cyberdefense в Париж. Той отбеляза, че приписването на отговорност също е много трудно, особено в случая с колектива Anonymous, известен с белите маски на Гай Фокс, които носят мистериозните му членове.

"Групата "Анонимните" всъщност не е група. Това са всички и никой, тъй като всеки може да твърди, че е част от Anonymous", каза Шмитлин. Все пак Anonymous, които се появиха в началото на 2000 г., в миналото са се обявявали в защита на свободата на словото и неприкосновеността на личния живот, отбеляза Шмитлин, като добави, че действията им в киберпространството, макар и доста прости, имат потенциала да бъдат "много разрушителни".

"За да защитиш една институция, едно правителство, ти трябват много ресурси. Но за да атакуваш една система, ти трябват само един или двама квалифицирани души. Само десетина души могат да окажат голямо въздействие", каза той. Смята се, че нарастващ "батальон" от хакери се обединява, за да се бори с Русия в киберпространството. Вицепремиерът на Украйна Михайло Федоров заяви в събота, че страната създава "ИТ армия", за да се противопостави на цифровите атаки на Русия. "Ще има задачи за всички", каза Федоров в Туитър, който съдържаше връзка към канал в приложението за съобщения Telegram, съдържащ списък с известни руски уебсайтове, които да бъдат атакувани.