След 13 месеца Босна и Херцеговина си избра премиер

Председателството e съставено от православен сърбин, католически хърватин и бошняк мюсюлманин

Зоран Тегелтия

Зоран Тегелтия

Тринадесет месеца след изборите тристранното председателство на Босна и Херцеговина най-накрая определи премиер, който да ръководи централно правителство, след среща с посланиците на западните сили, предава AFP.

Председателството, съставено от православен сърбин, католически хърватин и бошняк мюсюлманин, определи Зоран Тегелтия от Република Сръбска за председател на Съвета на министрите, официалното наименование за тази позиция.

Решението сложи край на несъгласивто сред тримата представители, породено от разногласия по отношение на връзките на страната с НАТО.
След края на междуетническата война 1992-1995 г. Босна е разделена на две полу-независими образувания: Република Сръбска, управлявана от босненските сърби, и Хърватско-мюсюлманска федерация, свързани с централно правителство.

Босненските и хърватските членове на президентството, които подкрепят присъединяването на Босна към НАТО, блокираха назначаването.
Те възразиха срещу отказа на сегашния сръбски член да подкрепи реформите, предназначени да проправят пътя за присъединяването към Алианса.
Но позицията на Република Сръбска от 2017 г. е за военния неутралитет и против съюзи, с който и да е военен блок.
Всяко важно решение на тристранното председателство трябва да бъде одобрено и от тримата представители в съответствие с конституцията, плод на мирното споразумение, което сложи край на войната.

И трите страни в крайна сметка се съгласиха на компромис, който остави спора за НАТО неразрешен.
Решението във вторник дойде, след като тристранното председателство се срещна с посланиците на Великобритания, Франция, Германия, Италия и САЩ - както и с ръководителя на делегацията на ЕС в Босна.
Парламентът вероятно ще одобри назначаването на Тегелтия и след това той ще има 35 дни за създаване на кабинет, за който депутатите ще гласуват.
Националистическите партии и в трите основни общности на Босна спечелиха последните избори през октомври 2018.