След бурни дебати НС гласува по 100 лв. великденски бонус за най-ниските пенсии

След повече от час и половина бурни дебати Народното събрание гласува по 100 лв. великденска добавка за 534 хил. пенсионери, чиито пенсии и добавки са до линията на бедност (526 лв.).

Парите - 54 млн. лв., трябва да дойдат от бюджета на държавното обществено осигуряване, като от НОИ успокоиха, че няма да представляват проблем и няма да поставят в риск увеличението на пенсиите с 11% от 1 юли по швейцарското правило.

Само ПП-ДБ не подкрепи решението, като заедно с един депутат от ИТН гласуваха "въздържал се". ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Възраждане" гласуваха единно "за".

НОИ има готовност и ще изплати с индивидуална ведомост заедно с пенсиите за месец май и великденските добавки, уточни след гласуването в кулоарите подуправителят на НОИ Весела Караиванова-Начева, която в момента замества станалия служебен министър Ивайло Иванов. "Ще ги изплатим преди Великден, за да могат хората да ги получат така, както е предвидено за съответните празници", увери Караиванова. Предстои среща за уточняване на графика с "Български пощи", защото по-голямата част от пенсионерите получават своите пенсии и добавките чрез тях. "Имаме готовност. Каквото е необходимо, колегите по места ще направят и в събота, и в неделя, така че да могат да достигнат тези суми до хората за празниците", увери подуправителят.