След десетки атаки по Украйна, Иран цинично лъже, че не са доставяли на Русия дронове-камикадзета

Говорителят на иранското министерство на външните работи Насер Канаани цинично лъже за неучастието на страната му в доставката на ирански дронове за Руската федерация, предава агенция УНИАН. 

„Ислямска република Иран счита публикуваната новина за доставка на безпилотни самолети на Русия, които да бъдат използвани във войната в Украйна, за неоснователна и не я потвърждава“, казва Насър Канаани, говорител на иранското външно министерство. Съобщението е публикувано на сайта на Министерството на външните работи на страната.

Той изразява и позицията на Иран, според която е необходимо Украйна да води мирни преговори със страната агресор и се аргументира защо.

"От началото на конфликта винаги сме декларирали нашата принципна и ясна политика на активна безпристрастност и противопоставяне на войната, подчертавайки необходимостта от политическо решение на споровете между двете страни и ненасилие. Съответно през последните месеци Министър на външните работи на Ислямска република Иран по време на многобройни срещи и контакти със своите руски и украински колеги, винаги се е фокусирал върху необходимостта от разрешаване на различията по мирен път и чрез преговори, като е заявявал винаги готовността на Иран да допринесе за този процес“, заявява Канаани.

Въпреки, че Иран официално отрича да е доставял на Руската федерация дронове-камикадзета, на 23 юли 2022 г. съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан обяви, че Руската федерация е поискала от Иран дронове. Само месец по-късно, на 30 август прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи, че Русия е получила от Иран безпилотен самолет от серията "Mohajer-6" и "Shahed". Скоро близо до Купянск в Харковска област Въоръжените сили на Украйна свалиха първия дрон-камикадзе с „иранската следа“. И въпреки, че руснаците етикират безпилотните самолети с името "Геран-2", това реално са ирански дронове.

Превод:Faktor.bg