След изборите: Има шанс за редовно правителство

Eдва ли съюзниците ни ще рискуват, пред лицето на световна война, България да остане детска градина, в която недорасляци си чешат егото

Димитър Попов

В новия парламент ясно се очертават три групи партии според геополитическата им ориентация. 

Първата са евроатлантическите, които твърдо са за НАТО и обявяват Русия за неприятел. Това са ПП и ДБ, с ясна позиция за войната в Украйна и за нашата ориентация по ценностен принцип.

Втората група партии са хибридните, които са по същество пронатовски и проатлантически, но имат умерена позиция към Русия и избягват остра конфронтация с Кремъл. Това са партиите на „двата стола”, които искат някакъв баланс между Вашингтон и Москва. Такива са ГЕРБ, Български възход и ДПС. Те имат и подкрепата на Румен Радев.

Третата група партии са промосковските. Те са Възраждане и БСП. Там нещата са ясни – Русия е приятел, а НАТО е съюзник само по невнимание, който не заслужава лоялност, защото нашия интерес тегли към Русия…

В този контекст на геополитически разломи са възможни

само два варианта за бъдещо редовно правителство.

Първият е на ГЕРБ, ДПС, Стефан Янев и отцепили се от ПП или от Възраждане депутати, които набързо ще се обявят за независими. Заради спецификата на такова парламентарно мнозинство, правителството ще е надпартийно, експертно, а премиер ще стане някой като Орешарски, на когото ще прехвърлят отговорността за управлението лично. Този номер е отиграван в България и очевидно работи. Ще изкарат вероятно 1 година и ще бъде триумф на президента, който пак ще има решаваща дума за всички кризи, доколкото неговата партия Български възход ще е важна за мнозинството в парламента.  Такова правителство геополитически ще декларира твърда лоялност към НАТО и ЕС, но винаги ще намига с едното око и на Русия. 

Другият вариант е коалиция на ГЕРБ, ДБ и ПП. Тя ще е по същество евроатлантическа коалиция. Може да изкара и 4 години. Съюзниците вече оцениха нашите избори като генератор на нестабилност, с което ясно намекнаха, че очакват България да не предава фронта на южния фланг на НАТО и се надяват на евроатлантическо мнозинство в парламента. 

Третият вариант са незабавни избори още през зимата, което струва ми се е най-лошото в създадената ситуация. То не се желае от самите избиратели. 80% от хората очакват редовно правителство. Гласуването по региони показва, че ГЕРБ печели вота в 24 области, ДПС в 4, а ПП само в 2 от трите в София. Това е достатъчен сигнал, че ПП е възприемана като софийска партия, а ГЕРБ е единствен вариант за управление в очите на самите избиратели. 

Ето защо е малко вероятно да вървим на нови избори веднага. Правителство ще има в един от двата описани варианта. Трудно ми е да отгатна в кой, но бих заложил на коалиция между ГЕРБ, ПП и ДБ. Тя ми се струва по-възможна, защото едва ли съюзниците ни ще рискуват, пред лицето на световна война, България да остане детска градина, в която недорасляци си чешат егото за сметка на стабилността на НАТО и ЕС. По тази причина очаквам силен натиск върху трите партии да се разберат и знам от историята, че когато бъдат притиснати, българските политици лесно обръщат посоката.

Разбира се някои персони ще трябва да преглъщат остри думи, но така е в политиката, особено когато си направил сметката сам, без кръчмаря.