След наводненията у нас: Тонове боклуци в морето - има ли опасност?

Големите наводнения по южното Черноморие вкараха в морето тонове боклуци. На този етап замърсяването ще остане в пострадалите райони, но в дългосрочен план то може да има огромен негативен ефект, казват от Института по океанология.

„Свидетели сме на локално замърсяване. По пътя на тези води бяха пометени големи отломки от каравани, коли и други. Те са тежки и най-вероятно ще останат по бреговете. Най-вероятно те няма да имат пряко отражение върху екосистемата, но тези отпадъци биха повлияли в по-дългосрочен аспект, когато започнат да се раздробяват вследствие на вълните, слънцето, водата. Може да стигнат до образуването на микрочастици, които да попаднат в хранителната верига“. За това предупреждава гл. асистент Радослава Бекова в ефира на Би Ти Ви.

По думите й по-леките отпадъци от сушата могат и да бъдат понесени от теченията. Отпадъците са основно свързани с бита – газови бутилки, части от каравани, рамки от прозорци, стекове от минерална вода. Отпадъците трябва да бъдат извадени с помощта на водолази и техника, за да се предотврати негативния ефект от тях в бъдеще, допълни Бекова.