След парламентарен въпрос на Мартин Димитров лъсна скандал - представителят на държавата в "ЛУКойл" 4 години е бездействал

Мартин Димитров и Красимир Първанов

Мартин Димитров и Красимир Първанов

Красимир Първанов нито веднъж не е докладвал на ресорното министерство какво се случва в руската рафинерия

Парламентарен въпрос на депутата Мартин Димитров до министъра на енергетиката освети скандални факти за представителя на държавата Красимир Първанов в  Надзорния съвет на „ЛУКойл Нефтохим“. Реално той представлява държавата, която държи така наречената „златна акция“ в стратегическото предприятие.

В средата на януари Мартин Димитров пита министъра – как  Първанов е защитил държавния интерес през изминалите четири години. Отговорът на  Александър Николов(виж документа, б.р.) е повече от скандален. Оказва се, че за четиригодишния си престой в ръководството на дружеството Първанов нито веднъж не е докладвал на ресорното министерство какви са производствените и финансовите резултати на рафинерията, какви проблеми има, какви мерки и планове се обсъждат и приемат. Става ясно  още, че безхаберният държавен чиновник не е представил нито отчет, доклад, протокол или поне проект за решение, въпреки че е участвал на19 от общо проведени 20 заседания на надзора, разкрива министър Николов. Според него представителят на държавата би трябвало редовно да отчита работата си, но не само годишно, а и на всяко тримесечие. 

"Златната акция", която е представлявал Красимир Първанов реално е инструмент на правителството за налагане на контрол върху важни решения в дружеството, включително вето при опити за промяна на предмета на дейност, за съкращения и други действия, които могат да накърнят държавния интерес.
Красимир Първанов, е изпратен в надзора на преработващата нефтена компания по времето на втория кабинет "Борисов", през 2017 година, но вероятно

удобно за руския интерес е забравил, или не е знаел какви са задълженията и отговорностите му

От отговора на енергийния министър става ясно, че скандалният чиновник ще бъде сменен, но след провеждане на прозрачен конкурс с ясни критерии. 
В Надзорния съвет на "Лукойл" трябва да бъде назначен представител, който системно да защитава интересите на държавата, да отчита работата си и да съгласува позиции с Министерство на енергетиката. Нека сегашният представител, Красимир Първанов, даде примери как е защитавал интересите на държавата, коментира пред Faktor.bg скандалната ситуация Мартин Димитров.

Бездействието на Първанов съвсем не е първият скандал в кариерата му.

Бил е зам.-министър на енергетиката, а преди това и директор на НЕК. При първото правителство "Борисов" се прочу със скандална самоинициатива, която струва прескъпо на България - като шеф на НЕК  подписа фаталния анекс №12 към договора за АЕЦ "Белене", който по-късно даде възможност  на руската "Атомстройекспорт" да осъди страната ни за 1.2 млрд. лева. По-късно се оказа, че Първанов е нямал мандат да слага подписа си под подобен ангажимент. Бойко Борисов го отстрани от НЕК, но по-късно  стана зам.-министър на енергетиката в третото правителство на ГЕРБ. Но отново се наложи Красимир Първанов да бъде отстранен от поста. И тук не му провървя, защото беше свален от  заради "Апартаментгейт". Така реално Първанов на два пъти като представител на държавата е уличен в действия или бездействия в интерес на Русия.