През нощта депутатите отново не гласуваха бюджета, Нинова се обърка и похвали управлението на ГЕРБ

Опозицията търси министри в 2:30 часа, звъни на Асен Василев

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Депутатите отново не приеха бюджет за 2022 г. след среднощни "схватки". От опозицията бяха категорични, че бюджетът е сгрешен и сметките не излизат. Делян Добрев от ГЕРБ-СДС поиска да се преразгледа основният закон, за да се помисли за финансови буфери. Той посочи, че в момента страната ни се намира в нова ситуация заради войната в Украйна и предупреди за опасност от енергийна криза. 

Вицепремиерът Корнелия Нинова взе думата и заяви, че когато от ГЕРБ са управлявали, е нямало енергийна и икономическа криза. Думите ѝ бяха посрещнати с овации от опозицията. Тя се усети, че без да иска е направила комплимент на опонентите си и допълни, че това не се дължало на действията им. Нинова се опита да влезе в другарски диалог с ГЕРБ и припомни, че са имали спорове през годините, но призова народните представители да спрат с процедурните хватки.

Напук на призива ѝ, Делян Добрев поиска почивка от 30 мин. след полунощ. След връщането на депутатите в залата, се регистрираха само 98 души и кворум нямаше. Председателят на Народното събрание Никола Минчев констатира, че дебатите могат да продължат, но гласуването на бюджета на второ четене няма как да се случи и го отложи за следващото заседание. От ГЕРБ продължиха в същия дух и в 1:10 часа поискаха на дебатите да присъства най-малко зам.-министър на финансите. Час и половина по-късно от ДПС попитаха къде е Асен Василев и защо не си вдига телефона. Председателстващият обясни, че е в чужбина и дори да отговори, няма как да участва по този начин в дебата. 20 мин. по-късно Десислава Атанасова поиска Корнелия Нинова да се върне в пленарната зала и констатира, че мнозинството иска да се гледа проектобюджетът без политически дебати пред обществото в късните часове. Тя допълни, че превръщат Народното събрание в гумен печат.  

"Възраждане" пък констатира, че им четат точки от бюджет, след които веднага се обяснява какви ще са последствията и поискаха да бъде преразгледан в комисиите. Георги Свиленски от БСП се ядоса и се закани, че бюджет днес ще има. От ГЕРБ-СДС му припомниха, че е работа на управляващите да осигуряват кворум и припомниха, че именно депутатите от четворната коалиция са провалили мнозинството в сряда вечерта и се наложи заседанието да приключи в 22:30 часа. 

Както обеща, опозицията се възползва от възможността да се изказва по абсолютно всички предложения, с което процесът по приемането стана изключително бавен. По обяд дебатите по същество бяха прекратени заради гласуването на декларацията на Народното събрание за войната в Украйна и изслушване на министъра на отбраната Стефан Янев и представители на службите. В крайна сметка разискванията по план бяха подновени едва в 19 ч.