Словакия е готова да прехвърли танкове Т-72 на Украйна, обсъжда се и въпросът за изтребителите МиГ-29

Словакия в момента разполага с 30 танка Т-72, които е готова да ги предостави на Украйна при условие, че западните й съюзници ги заменят с по-модерни танкове. Това става ясно от думите на представител на правителството на страната, цитиран от местни медии. 

„През лятото на 2022 г. постигнахме споразумение с Германия да дадем на Украйна 30 верижни бойни пехотни машини BVP-1 в замяна на 15 танка "Leopard“. Получихме един танк през декември 2022 г. Очакваме да получаваме по два танка всеки месец, докато ни бъде предоставени всички останали. На този етап не е обсъждано Словакия да прехвърли своите танкове "Leopards" на Украйна", коментира военният министър на Словакия Ярослав Над.

По неговите думи предстои да бъде взето решение какво да се прави с изтребителите МиГ-29, което е приоритет на Словакия.

„От 1 октомври 2022 г. Словакия вече не използва МиГ-29. Готови сме да обсъдим предаването на тези самолети на Украйна, но чакаме съответното решение от словашкото правителство“, каза още той.

Над изтъква още, че страната му е готова да обучава украински пилоти за управление на самолети F-16, след като Словакия ги получи от Съединените щати.

Преди това Словакия поиска от Полша и Чехия да помогнат за опазването на въздушното й пространство, докато чака да бъдат доставени произведените в САЩ изтребите F-16.

Превод: Faktor.bg