Словашките превозвачи заплашват да блокират граничния пункт с Украйна от 1 декември

Заплахата идва след акцията на полските шофьори на камиони

Снимка: архив

Снимка: архив

Словашките шофьори на камиони заплашват да блокират главния граничен пункт на страната с Украйна от 1 декември, ако не бъдат предприети мерки за ограничаване на конкуренцията от страна на украинските транспортни фирми, заяви ръководителят на асоциацията на превозвачите UNAS, цитиран от "TVP World"

Заплахата идва след акцията на полските шофьори на камиони, които от три седмици успешно блокират няколко пропускателни пункта с Украйна, за да поискат по-строги условия за украинските колеги, като както полските,така и и словашките превозвачи се оплакват, че предлагат по-ниски цени за услугите си, заради нелоялната конкуренция от украинска страна.

Докато полските фирми трябва да се придържат към правилата на ЕС, като например задължителните периоди за почивка на камионите, украинските фирми не са обвързани с тези разпоредби, дори когато работят в Полша. Това е особено проблематично в Източна Полша, където товарните превози са жизненоважни за икономиката.

Действията на Словакия ще доведат до затваряне на граничния пункт Вишне Немецке/Ужгород, единственият на границата, отворен за тежкотоварни камиони.

Полските шофьори на камиони започнаха своя протест на 6 ноември с искане Европейският съюз да въведе отново разрешителна система за украинските шофьори на камиони, влизащи в блока, и за шофьорите на камиони от ЕС, влизащи в Украйна, с изключения за хуманитарна помощ и военни доставки. Разрешителните бяха премахнати след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

Ръководителят на UNAS Станислав Скала заяви, че неговата група ще изчака до 30 номври да види реакцията на Министерството на транспорта, преди да вземе окончателно решение.

Той заяви, че на 4 декември ще има среща на европейските министри на транспорта в Брюксел, но не се надява на голям пробив.

"Изглежда, че нито украинската страна, нито [Европейската] комисия са склонни да отстъпят", каза той.