Финландия разкри важна улика за повредата на балтийския газопровод - замесен е Китай

Котвата, причинила щетите, е принадлежала на китайски товарен кораб

Финландската полиция съобщи, че изследването на котвата, за която се смята, че е повредила газопровод в Балтийско море, е показало, че тя вероятно е принадлежала на китайски товарен кораб, свързан със случая, предаде АФП.

След като на 8 октомври теч доведе до спиране на газопровода между Финландия и Естония, финландските власти разследваха повредата, която според тях е била причинена от външна намеса, което породи предположения за потенциален саботаж.

Преди това властите заявиха, че откритите данни сочат към плаващия под флага на Хонконг кораб Newnew Polar Bear, а в края на октомври съобщиха, че от морското дъно е била извадена котва.

"На този етап можем да заявим, че котвата, извадена от морето на 24 октомври 2023 г., поради някои технически детайли може да се смята за принадлежаща на Newnew Polar Bear", заяви инспектор Ристо Лохи от финландската полиция. Лохи допълни, че е открит и същият вид боя като на повредения газопровод.

Полицията съобщи също, че се е свързала с китайските власти и е поискала международна правна помощ, за да изясни случая.

В средата на октомври шведското правителство обяви, че е получило информация, че телекомуникационен кабел, свързващ страната с Естония, също е бил повреден, без да може да установи причината. Смята се, че кабелът е бил повреден едновременно с газопровода Balticconnector.

Операторът на газопровода заяви през октомври, че ремонтът му ще отнеме най-малко пет месеца, което ще остави Финландия зависима от вноса на втечнен природен газ през зимата. "Синьото гориво" съставлява около 5% от енергийното потребление на Финландия, като се използва главно в промишлеността и в комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия.

Миналата година подводни експлозии, които засегнаха три от четирите газопровода "Северен поток" в Балтийско море, прекъснаха основен маршрут за доставки от Русия за Европа в момент на засилено напрежение между Москва и Запада заради войната в Украйна, като причината за този саботаж остава неизвестна. /БГНЕС