Служебният финансов министър: Трябва или да се режат доходите, или да се вдигат данъците

Росица Велкова

Росица Велкова

В Бюджет 2023 трябва или да се режат разходи, или да се вдигат данъци. Причината е, че гласуваните тази година политики изискват допълнителни разходи за догодина в размер на 6 – 6.5 млрд. лв., а такъв ръст на приходите не може да се очаква. За това предупреди служебният министър на финансите Росица Велкова в първото си интервю на поста, което е за БТА. Тя се застъпи за съкращаването на разходи вместо покачването на данъчни ставки.

Най-големият допълнителен разход през 2023 г. ще е заради двете увеличения на пенсиите тази година – от 1 юли и от 1 октомври. В тазгодишния бюджет мярката струва около 1.4 млрд. лв., но в Бюджет 2023 за нея ще са нужни допълнителни 3.7 млрд. лв.

Велкова не конкретизира кои разходи могат да се орежат догодина, за да не се стига до вдигане на данъци. Това най-вероятно ще трябва да реши следващият редовен кабинет. Служебното правителство се ангажира единствено да изготви базов вариант на Бюджет 2023, в който няма да бъдат заложени нови политики.

Служебният финансов министър е против нова актуализация на бюджета до края на годината.

"Актуализация на сегашния бюджет може да се прави само ако очакваме преизпълнение на приходите. При условие че към момента не се вижда такова преизпълнение, то за актуализация трябва да вдигаме дълга и дефицита, а не бихме тръгнали да работим в тази посока. Финансиране на допълнителни разходи можем да търсим само в тяхното преструктуриране. Затова не е необходима актуализация, защото ни се позволява от Закона за публичните финанси", смята Велкова.

По отношение на дълга Министерството на финансите планира емисии и на вътрешния, и на международните пазари. Лимитът за поемане на нови задължения тази година е 10.3 млрд. лв., а до момента поетият нов дълг е едва 1.8 млрд. лв. заради забавянето на външната емисия.