Служебният кабинет номинира тайно бивш вицепрезидент на "Мултигруп" за висок орден

Румен Радев и Николай Вълканов, снимка: Флагман

Румен Радев и Николай Вълканов, снимка: Флагман

Бившият вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов все пак ще получи орден "Стара планина" първа степен. Това става ясно от решение на правителството в сряда да предложи на президента да връчи високата държавна награда, което е публикувано в деловодната система на Министерския съвет.

Припомняме, че предишният служебен кабинет - ръководен от Стефан Янев, беше обсъждал това преди година. След възражения на Христо Алексиев (сега вицепремиер), Николай Денков и Светлан Стоев (бивши вече министри) точката тогава беше отложена.

До приемането й се стига сега, но без това да е оповестено официално. Точката не е включена в обявения предварително дневен ред на правителственото заседание на 23 ноември, нито е публикувано съобщение след като решението е взето. Текстът на решението с вносител премиерът Гълъб Донев (вицепремиер в кабинета "Янев 2") е качено в деловодната система на Министерския съвет, пише "Флагман".

На въпрос на "Дневник" защо няма официална информация до медиите по повод решението, от правителствената пресслужба коментираха, че е дадено за предварително съгласуване. То все още не е прието и ще бъде съобщено на медиите, ако това стане на следващото заседание на кабинета.

В деловодната система обаче документът е в папка "Решения", има номер и е посочено, че е взето на 17 ноември тази година.

Окончателното становище за ордена трябва да вземе президентът Румен Радев.

С решението си МС всъщност предлага на държавния глава да издаде указ за награждаване на професор Николай Вълканов с орден „Стара планина” първа степен "за изключителния му принос и заслуги към икономическото развитие на страната".

Радев обаче, изглежда, няма проблем с това. Нещо повече, вероятно инициативата идва именно от него. От обсъждането на казуса в МС в края на миналата година става ясно, че тогава предложението е било съгласувано с президента.