Служебният кабинет тръгна да размразява проекта "Белене"

На фона на война, санкции и драматично положение с финансите Служебното правителство се разбърза да размразява проекта за АЕЦ "Белене" на фона на мръсната руска война, санкциите и драматичното състояние с финансите на държавата ни.

Това стана ясно от интервюто на енергийния министър Росен Христов в ефира на Нова ТВ. Христов обяви, че се търсят практически решения как този проект да бъде възобновен и активи за 2.5 млрд лв. да не стоят години наред замразени.

"Искаме да бъде направено предпроектно проучване, което да отговори на въпроса какви инвестиции, технологи и срокове са необходими  и следващата година този анализ да бъде внесен в Народното събрание, което да вземе решение за бъдещото на проекта", каза Христов. 

В петък министърът посети площадката в Белене да провери как се съхраняват реакторите и оборудването за тях. "Процесът по консервация се изпълнява на най-високо ниво. Цялото оборудване е в състояние на за експлоатация”, заяви той.

Според Христов има големи възможности наличното оборудването за спрения ядрения проект "Белене" да намери приложение. Двата реактора, за които България плати 1,2 млрд. лв., били консервирани добре и готови за употреба. В същото време страната ни имала огромни разходи за поддържането на оборудването и площадката.

Затова правителството иска да сключи договор с компанията „Електрисите дьо Франс", която да изработи въпросния анализ и да предложи конкретни решения как да се действа. 

„Преговаряме с френската компания, която да ни даде отговор какво може да се построи с това оборудване или какво може да се направи. Този анализ ще отнеме от порядъка на 8-9 месеца. Идеята е колкото може по-бързо да сключим договор. Крайно време е да направим крачка напред”, заяви служебният енергиен министър.