Адвокат възкреси по Нова ТВ Светлин Русев, художникът щял да пострада от закона „Магнитски“

Адриан Боянов

Адриан Боянов

В студиото на „Здравей България“ по Нова ТВ тази сутрин възкресиха починалия преди три години художник Светлин Русев. Гост в предаването бе никому неизвестният адвокат Адриан Боянов. Не стана ясно в какво точно е експерт и специалист гостът, та са го поканили. По-скоро в зрителите остана лошото усещане, че е спуснат лобист, който да брани интересите на обкръжението около Васил Божков и Делян Пеевски.

В стремежа си да убеди обществото, че на този етап липсва правна рамка, по която прецизно и обективно да се отсее кои  лица трябва да попаднат под ударите на закона „Магнитски“, запъващият се словесно и трудно обясняващ тезите си адвокат обяви, че може да се стигне до абсурдна ситуация. В списъка на МС за санкции според него са попаднали и партията на Божков „Българското лято“, както и фондация „Тракия“. В тази фондация участват предимно културни дейци, авторитетни лица като академик Светлин Русев, проф. Мразов, Радосвет Радев и др. Има опасност да се накърни авторитетът и доброто им име, обясняваше гостът, който или живее във времето преди 2018 година, или все още не е разбрал, че Светлин Русев е покойник.

Скандално е обаче, че и мигащият умно Виктор Николаев и екранната му партньорка не забелязаха гафа със Светлин Русев. А и освен това не реагираха адекватно - какво значение има дали си известна личност и културен деец, ако си замесен в престъпна дейност или си обслужвал лица, уличени в такава? Но явно нито водещите, нито гостът имаха за задача да размишляват в тази посока.