От ГЕРБ сравниха Рашков с Чаушеску, "издигат" го и за шеф на КЕВР, Карадайъ се закани да го номинира за началник на КПКОНПИ

Бойко Рашков, снимка: БГНЕС

Бойко Рашков, снимка: БГНЕС

Днешните дебати за закон за КПКОНПИ отново превърнаха пленарната зала в цирк. От опозицията са категорични, че изборът на Бойко Рашков за шеф на комисията е предрешен. ПГ на ГЕРБ-СДС изтъкна, че трябва да има възрастова граница. Управляващите дадоха за пример годините на президентите на САЩ и на Италия. Десислава Атанасова контрира, че явно се готви сваляне на Румен Радев и свикване на предсрочни президентски избори, за да може Рашков да заеме поста на "Дондуков" 2. Маноил Манев допълни колежката си, че вътрешният министър в оставка трябва да заеме премиерския пост, а имал качества и за овакантения шефски пост в КЕВР. Тома Биков пък разсмя цялата зала, като заяви, че Бойко Рашков бил "човек с вид и характер на Николае Чаушеску".

"На кого му дойде на акъла да избира председател на една комисия, която ще бъде разтурена след няколко седмици. Може би на същия, на който му дойде на акъла да избере шеф на КЕВР. Вие сте го записали като национален приоритет. Може да изберем г-н Рашков за Конституция, така ще заковем цялата мафия до стената.", заяви Биков. С Лъчезар Иванов и Александър Ненков припомниха миналото на Бойко Рашков и припомниха, че от 1992 г. е бил зам.-шеф и шеф на НСС, когато се появила организираната престъпност в страната. Мустафа Карадайъ от ДПС също взе думата. Той предложи да се промени закона и гласуването на нов председател на КПКОНПИ да бъде предложен и гласуван веднага след дебатите, а не да се чака 14-дневен срок. Председателят на ДПС дори заяви, че лично ще издигне кандидатурата на Бойко Рашков. От опозицията са категорични, че не може човек, който е проверяван от комисията, да я оглави.