Синьо-жълта параноя: Руснаците са написали 145 хиляди доноса, свързани с войната, страха и омразата към украинците

Килиан Мърфи

Килиан Мърфи

Руската пропаганда е предизвикала невиждана истерия и параноя сред част от руското общество. През август 2022 година Роскомнадзор е отчел, че за 6 месеца руснаците са написали 145 хиляди доноса, свързани с войната, страха и омразата към украинците.

Олга З., жителка на московско предградие съобщила в полицията, че в метрото пътувал млад мъж с жълто яке и синя фланелка, а до него седял друг мъж "подозрително приличащ на Дмитрий Ярош". Гражданката незабавно докладвала в полицията. 

Светлана Шаркова, 60-годишна пенсионерка от село Лашино заявила в полицията, че "в разгара на СВО в местния развъдник се продават фиданки от украинския сорт "Слава на победителите".

Директорка на руско училище донесла в полицията за своя ученичка, която украсявала косите си със сини и жълти панделки, а на главата и бил избръснат символ "ин и ян", което тя "асоциирала с батальона "Азов". Полицията провежда разследване.

В автобус за Севастопол, на полуостров Крим", друга пенсионерка видяла на крака на една от пътничките татуировка с изображението на Степан Бандера и също донесла в полицията. Оказало се, че това е популярният ирландски актьор Килиан Мърфи.

В Омск бдителни минувачи забелязали, че пейките в парка им са боядисани в цветовете на украинското знаме и донесли "където трябва". Пейките бързо били пребоядисани.

През юли миналата година заместник-председателят на Държавната дума заяви официално, че още през 2020 година украинците са подхвърляли в сепаратистките райони фалшиви банкноти "заразени с опасни високопатогенни щамове на азиатска туберкулоза".

В социалните мрежи се разпространяват слухове за подхвърлени на улиците от украински диверсанти на взривни устройства, маскирани като детски играчки, портфейли и мобилни телефони.

Украинското издание "Правда" припомня по повод разразилата се мания в Русия, че през декември 1935 година съветската цензура забранила да се публикува снимката на Георги Димитров със Сталин, защото кичур коса на челото му приличал на пречупен кръст. 

georgi-dimitrov-stalin.jpg