„В Съветския съюз няма секс!”, но секс-индустрията процъфтяваше

В страната на Ленин секс-атрибутите са смятани за лукс и са продавани само с връзки, за свои хора и за началството

Верни на партията

Верни на партията

Днес ще разгледаме съветската продукция с „двойно” предназначение. Както ви е известно, в „Съветския съюз нямаше секс”. Или така поне твърдяха строгите ръководители от комунистическата партия. Темата за секса напълно отсъства от публичния дебат, а на жената са признати само репродуктивни функции: да ражда нови строители и защитници на развития социализъм.

rusia_seks.jpg

Сексът бе прогонен и от съветското кино, където отношенията между двата пола се свеждат до комсомолска разходка ръка за ръка в брезова горичка и в следващите кадри семейната двойка вече излиза от родилния дом с розовобузесто тримесечно бебе, готово да кандидатства за член на комунистическата партия, пише белоруският блогър Максим Мирович.
В СССР ролята на секс-шопове играят обикновените аптеки. Там се продават противозачатъчни средства, презервативи и всичко друго. Разбира се, с комичните качество и опаковка, характерни за онова време.

rusia_seks1.jpg

До края на 80-те години презервативи произвежда Баковският завод. Продукцията му е обилно посипана с талк, за да предпазва ценната стока от разтопяване и залепване, но преди употреба възниква „малък” конфуз: презервативът трябва обилно да бъде намазан с лубрикат. За целта е необходимо предварително да се снабдите с този компонент или с медицински вазелин, който също се продава „под рафта” в повечето съветски аптеки.

rusia_seks2.jpg

 По-трудно е било да се намери вибратор или нещо подобно, предназначено за самотни другарки. Такива изделия, донесени от „гниещия Запад”, са посрещани с подозрение и подигравка от вдъхновените строители на комунизма. Могли сте да купите вибратор в щанда за уреди и медицинско обзавеждане. На снимката е показан апарат, лицемерно наречен «Електрически масажист ВП-1 за повишаване на мускулния тонус” с четири сменяеми гумени накрайници. Накрайниците са произвеждани със закачливо-розов цвят, твърде екзотичен за съветското приборостроене.

rusia_seks3.jpg

«ВП-1» не е единственият съветски вибратор. Запазени са образци и от уреда за масаж «Пулсар» с извита ръкохватка и няколко сменяеми гумени накрайника. Уредът даже е удостоен със знак за качество „СССР”. Демек, „И ние ги можем тия работи, не само да бичим ракети”. Следват артикули като «Тонус-1» «ВМП», «Харьковчанка», «Эльво», «Чародей» и множество други.
Вносната продукция от „братските” социалистически страни се оглавява от поляците, които предлагат „Туристически апарат за масаж”, понеже техният уред работи с две батерии R14 и може да се ползва сред природата.

rusia_seks4.jpg

Подобни предмети са били смятани за лукс и са продавани само с връзки, за свои хора и за началството. Инструкцията е нашарена с еротични картинки, на които девойка с голи гърди и затворени от екзтаз очи движи вибратора, както опитен тракторист оре в безкрайна целина.
Никой никъде не споменава къде може да се снабдите с подобни стоки. Господства двойният комунистически морал, показан във филми като „Скъпа Елена Сергеевна”: на хартия и в пропагандните канали се говори и пише едно, а в реалността хората живеят по други закони.

rusia_seks5.jpg

Полски „туристически” вибратор