Смях: Калининград бил "древен руски град"

Започвайки от 2002 година Руската централна банка пуска в обръщение серия колекционерски монети под названието "Древните руски градове". Според руското законодателство историческо поселение означава: град с богата история, обширна култура, легенди, предания. Особено се държи на това наследството на миналото да "стои на стража на самобитността на народите на Руската федерация". Поне така пише в официалния сайт на РЦБ.

И затова е чудно защо една от монетите в колекцията е посветена на "древния руски град" Калининград.

Припомняме, че Калининград е основан през 1255 от чешкия крал Отокар II и е наречен в негова чест Кьонигсберг (на немски: Königsberg– буквално "Кралска планина", преносно "Кралска твърдина"). Той е сред главните градове на Тевтонския орден, а след това е център на Източна Прусия.

Почти 700 години Конигсберг е германски град, но през 1945 година е окупиран от Съветската армия, а през 1946 тази част на Прусия "преминава" в състава на СССР и немското население напуска региона.

Същата година градът е преименуван на името на съветския комунистически функционер Михаил Калинин.

Понастоящем Калининградска област е ексклав, отделен от Русия – без общи граници с държавата, към която принадлежи.

Та така - след като 700 години Конигсберг е германски, а "Калининград" е съветски, след това руски общо 72 години, кремълската пропаганда го обявява за "древен руски град".

Какво общо има историята на наистина древният град с окупаторите и каква е тяхната "заслуга" за неговата история, култура - това само в Кремъл знаят.