Соломон Паси: Българската държава спешно да спасява Камчия, готвят втори Крим

Соломон Паси

Соломон Паси

От Китай можем да се учим, но от Китай трябва да се пазим, предупреди в ефира на БНТ бившият външен министър Соломон Паси. "Китай имат дългосрочна перспектива как да завладят света. Ние сме част от този свят. Големият наш съюзник в това отношение се нарича Индия. Затова нашата организация - Атлантическият клуб в България, през последните две седмици предприе две паралелни инициативи - едната беше в Делхи, където предложихме идея за създаване на комисия, съвет или да се нарече диалог между НАТО и Индия, Голямото бъдеще на Запада е съюзът с Индия - преди всичко политика и сигурност, защото нахлуването на Китай с Huawey и изграждането на 5-G мрежата на Запад е един изключително дългосрочен и непоправим риск. Това трябва да се запомни. Два субекта са наши съюзници - Индия и Тайван. Индия с техния огромен размер, а с тайванците заради тяхното изключително ноу-хау. С тях можем дългосрочно да сътрудничим."

Соломон паси коментира и събитията в САЩ, свързани с импийчмънта на президента Доналд Тръмп.

"Импийчмънтът на Тръмп прилича на нашето Априлско въстание - то е било обречено на неуспех, но са показали на света, че ние съществуваме. То е привлякло световното внимание. Така и демократите като системни играчи на американската политика, те няма да спечелят, но е добре да покажат, че съществуват. Нека да опитат", посочи Паси.

По повод поредния шпионски скандал с руски дпломати, Соломон Паси коментира: "Няма шпионски скандал. Това е ясно. То е напълно в ежедневния дневен ред на дипломацията. Едните гонят, после другите гонят. Още през септември бях споменал, че са твърде много руските шпиони в руското посолство у нас - има статистика, че са около 57. Те са твърде много и трябва периодически да се прочистват, да се гонят. Малко са изгонените. Извън посолството са още повече. Спомнете си какво казаха само преди няколко седмици руснаците - че те едва ли не ще анексират Камчия. Те ще анексират курорта Камчия! Който е собственост в момента на Московска община. Както анексира Крим, Осетия и Абхазия, както в Молдова Приднестровието е анексирано 30 г. Те в прав текст казаха, че ще анексират Камчия. Това е много сериозно. Това е тяхна собственост в момента. Ако българската държава не си го ренационализира като обект на националната сигурност, опасността да възникне подобен конфликт с него е сериозна. Ние имаме огромни количества руска собственост и Путин беше заявил, че е негова отговорност да я защитава."

Попитан дали да очакваме ответни мерки от страна на Русия, той заяви, че и без това имаме много дипломати в Русия, та и да си тръгнат - още по-добре.

"Трябва да има една превативна политика. България не е черната овца на ЕС по отношение на Русия. Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер отиде да работи в "Газпром". Това е абсолютно недопустимо като морал. Не можем да имаме балансирана политика с Русия - като те са ни влезли в леглата. Това се нарича политиката на снишаването, това е политиката на баланса. В политиката най-важното е изборът", категоричен бе той.