Социални работници на протест с искане за 30%-но увеличение на заплатите

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС


 
Работещи в Агенцията за социално подпомагане излязоха на протест пред МТСП с искане за 30% увеличение на заплатите, предаде репортер на БГНЕС.

Анелия Петкова, която работи от три години в Дирекция социално подпомагане (ДСП) - Люлин, заяви пред БГНЕС, че заплатите са им много ниски. "Уникално лоши са за хора, които работят на терен. Абсолютно незаслужено заплащане за нашия труд и усилия", заяви Анелия Петкова, след което уточни, че тя и колегите й настояват за 30% увеличение на заплатите.

Ваня Попова, социален работник в ДСП-Велико Търново, заяви пред БГНЕС, че иска достойно заплащане на труда. "Съобразно условията, в които е България, трудът не е добре платен. Ние основно работим с всички групи, които имат нужда от помощ, всички те са на нашия гръб", подчерта Попова.

Румяна Нинова от ДСП-Красно село, обясни, че е възмутена от отношението към социалните работници. "Повечето хора не осъзнават каква е отговорността. От 12 години не ни бяха вдигали заплатите, през 2021 г. започна увеличение, но то не е достатъчно", коментира Румяна Нинова.

Тя поясни, че най-младите хора са 30-годишни, предстои пенсиониране на служители, като старите нямат мотив да останат, а нови не могат да бъдат привлечени.

В момента средната заплата на социален работник след удръжките е около 850 лева. |БГНЕС