Социология: Повече от 1/2 от българите одобряват кабинета "Денков-Габриел", при нови избори - няма да се промени "сглобката"

Доверието към политиците обаче остава относително ниско, в това число и на президента Радев

Около 55% от запитаните хора по-скоро одобряват съставянето на ротационното правителство Денков/Габриел, но 33% по-скоро не одобряват правителството. Това сочат данните от актуално социологическо изследване за политическите нагласи в България, представено от директора на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов на пресконференция в БТА.

Според тях тези, които не одобряват правителството, са основно привърженици на БСП, ДПС, "Възраждане", "Има такъв народ" (ИТН) и тези партии, които не са влезли в парламента. Данните 

31% от запитаните смятат, че правителството се справя добре, докато 43.2% са на мнение, че правителството не се справя успешно. Не е имало правителство, което да се оценява като успешно от повече 20-25%, посочи Павлов.

Ако евентуалните предсрочни парламентарни избори бяха днес или през тази седмица, 24.9% от запитаните биха гласували за коалицията ГЕРБ-СДС, за ПП-ДБ биха гласували 20%, за "Възраждане" - 13.8%, за ДПС - 12.8%, БСП - 8.6%, ИТН - 3.5%. За "Български възход", "Левицата" и всякакви други партии биха гласували под 2%.

"Няма да се развали сглобката, но ситуацията може да се промени, когато дойде моментът за ротацията", изтъкна Юлий Павлов, според когото заедно с европейските избори може да се отиде на нови предсрочни парламентарни избори. Той е на мнение, че до края на тази година няма логика да се разваля сглобката, а критичният момент за правителството ще бъдат европейските избори.

По време на представянето на изследването стана ясно още, че няма нито един политик с положителен рейтинг и нито един политик, при който доверието да е по-голямо от недоверието. Към президента Румен Радев доверие имат 41.2% от запитаните, към Мария Габриел 38.3%, към премиерът Николай Денков доверие имат 29.4%, към Бойко Борисов 27.4%, към Кирил Петков и Асен Василев доверието е около 20%.

Едва 35% от българите одобряват ротационното правителство
Едва 35% от българите одобряват ротационното правителство

Николай Денков и Мария Габриел се ползват с 27% обществено одобрение

За проблемите в съдебната система, 67% от запитаните одобряват отстраняването на досегашния главен прокурор Иван Гешев. 16.7% не одобряват освобождаването на досегашния обвинител номер едно. Около 6% от запитаните биха гласували за партията на Иван Гешев, докато 83% не биха дали вота си за него. 12% одобряват избора на временно изпълняващ функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, докато 63% не го одобряват.

73% от интервюираните са на мнение, че е важно и трябва да се избере нов състав на Висшия съдебен съвет, докато 9.2% смятат, че не е важно да се избере нов състав на кадровия орган.

67% от запитаните отговарят, че най-сериозният проблем пред страната са високите цени и инфлацията. На второ място като сериозен проблем за хората се нарежда корупцията с 16%, на трето място проблемите с Шенген и невъзможността България да влезе в Шенгенското пространство са оценени като 8.2% и на четвърто място като проблем се оценява съдебната реформа и промяната в Конституцията - с 5%.