Спасовски: Руското влияние е вредно за РСМ, водим разговори за нова коалиция СДСМ-ДСИ

Европейският път на РСМ няма алтернатива

Оливер Спасовски

Оливер Спасовски

Съществуването на руско влияние, което не желае доброто на Северна Македония, е факт. Водят се разговори за коалиция СДСМ-ДСИ.

Това заяви министърът на вътрешните работи на съседна РС Македония Оливер Спасовски пред ТВ 24.

На въпрос дали руското влияние има пряка роля в опитите за възпрепятстване на страната по пътя към Европейския съюз, Спасовски отговори:

„Винаги, когато сме поставени в ситуация, в която преследваме някакъв стратегически национален интерес, има опити да се пречи на Македония по този път. Съществуването на руско влияние, което не желае доброто на Северна Македония, е факт. Спомняте си много процедури срещу разпространение на фалшиви новини, експулсиране на дипломати от Северна Македония и т.н., всичко това благодарение на дейността и работата на разузнавателната общност на страната. Трябва да продължаваме в тази посока, за да не позволяваме друг да решава вместо нас или да пречи на реализацията на нашите стратегически национални интереси."

Вътрешният министър обяви, че се провеждат дискусии и анализи за евентуална нова коалиция между досегашните управляващи от "Социалдемократическия съюз" (СДСМ) и "Демократическия съюз за интеграция" (ДСИ).

"Намираме се в период, в който се правят всички тези анализи и със сигурност ще се вземе решение. За мен е много важно, че имаме наистина добро предложение за гражданите, което ще им предложи сигурност, просперитет и реализацията на нашите стратегически и национални интереси", посочи той, като подчерта, че "европейският път на РСМ няма алтернатива".

"Колкото повече работим върху изграждането на представата за това какво означава ЕС за гражданите, толкова повече нараства броят на хората, които подкрепят тази идея. Трябва да се предотврати каквото и да било влияние отвън и да се оставят решенията на гражданите и държавните институции.“ - каза още Спасовски.

Парламентарните избори в Северна Македония ще се проведат на 8 май. Дотогава страната ще бъде управлявана от техническо правителство с премиер Талат Джафери - първият министър-председател от албански етнически произход в историята на РСМ. /БГНЕС