Спътник, построен с българско участие, беше изведен в орбита от Space X

Той е кенийски, сглобен с помощта на българската компания "Ендуросат“

Кения изстреля първия си действащ спътник за наблюдение, който беше изведен в орбита на борда на американска ракета Space X, съобщи Ройтерс, като се позова на прякото излъчване от космическата компания на Илън Мъск.

Спътникът е сглобен с помощта на българската аерокосмическа компания "Ендуросат" на цена от 50 млн. кенийски шилинга (372 000 долара) за две години, предаде Нова ТВ като цитира космическата агенция.

Toй е разработен от деветима кенийски инженери. Ще събира данни за селското стопанство и околната среда, включително за наводнения, суши и горски пожари. Властите планират да го използват за управление на бедствия и за борба с продоволствената несигурност.

Ракетата "Фалкън 9", носеща спътника "Тайфа-1", излетя без инциденти от базата Ванденберг в Калифорния към 6:48 ч. по Гринуич, след три отлагания поради лошо време. Отделянето на спътника от ракетата беше потвърдено около час и четири минути след изстрелването.

Агенцията твърди, че той ще работи пет години и след това ще се разпадне за 20 години, като ще навлезе в атмосферата и ще изгори.

В ракетата-носител бяха изстреляни и 50 полезни товара от други държави, включително на Турция, по програмата на Space X за споделено пътуване.