Специалният пратеник на Китай: Няма универсално решение за уреждане на конфликта между Русия и Украйна

Пекин ще помогне за разрешаването на изхода от войната по свой собствен начин

Специалният пратеник на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей смята, че няма универсален метод за уреждане на руско-украинския конфликт. В същото време той подчерта, че Пекин възнамерява да играе конструктивна роля за облекчаване на хуманитарната ситуация в Украйна. Той заяви това по време на посещение в Киев, предаде АФП.

"Няма чудодейна панацея за разрешаване на украинския конфликт. Това, което е необходимо, е всички страни да изградят взаимно доверие въз основа на собствените си позиции. При разрешаването на настоящата хуманитарна криза Китай неизменно ще играе конструктивна роля, действайки по свой собствен начин", заяви китайският специален пратеник по евразийските въпроси, цитиран от ТАСС.

На 16 май Ли Хуей започна обиколка в европейските страни. Пътуването е организирано, за да се търсят начини за разрешаване на конфликта между Русия и Украйна. Ли Хуей вече посети Киев, където се срещна с министъра на външните работи Дмитро Кулеба и украинския президент Володимир Зеленски. Посещенията се провеждат при закрити врата: продължителността на обиколката и графикът на срещите не се оповестяват предварително. Очаква се специалният пратеник да посети също Полша, Франция, Германия и Русия. /БГНЕС