Спецпрокуратурата: Банев склонява руски лобисти да работят срещу България - това е държавно предателство

Иван Гешев не мисли да става главен прокурор, съсредоточил се е върху работата на прокуратурата

Николай Банев

Николай Банев

Ако нямахме доказателства за Баневи, едва ли френският съд щеше да ги екстрадира. Но г-н Банев не може да предизвика моето съчувствие. Само преди 10-тина дни е намерен телефон в кутия за сок, с който той е осъществил комуникации с руски лобисти, на които  предлага създаването на евразийска партия у нас, искал е политическо убежище, защото бил репресиран той и семейството му, уговаряли неговата защита както организирането на медийна атака срещу прокуратурата. Това за мен е предателство към българската държава. Ние трябва да отговорим на тези атаки и на това, което хората искат – справедливост. 

Така зам.-главния прокурор Иван Гешев коментира в студиото на Би Ти Ви ареста на семейство Баневи, който те определиха като "цирк на прокуратурата".

Не искам Баневи да излизат под домашен арест при всички тези обстоятелства. Ние сме изпратили съответното искане до министерство на правосъдието, добави зам.-главния прокурор.

Гешев коментира и случая с Арабаджиеви, които продължават да се издирват. По думите му щом някой се крие, значи го е страх от българското правосъдие. Очевидно е, че те имат основание да се крият, защото са извършили престъпление, коментира Гешев и даде само един пример - бандеролите от намерените пари са от банки, в които  Арабаджиеви нямат сметки.

Иван Гешев потвърди новината, че турският съд е разрешил екстрадацията на Митьо Очите в България, но това е процедура, изпълнението на която изцяло зависи от турската страна.

Съдът в Турция е разрешил Димитър Желязков да бъде екстрадиран в България. Не мога обаче да дам зор на Ердоган, за да подпише документа, с който трябва да бъде върнат. 

На въпрос на водещия дали има намерение да се кандидатира за главен прокурор, Гешев бе лаконичен: Не мисля по въпроса да ставам главен прокурор. Аз мисля за нещата, които трябва да се свършат в Специализираната прокуратура.