Като ни спряха газа, дано и слепият да прогледне, че няма връзка между оръжията за Украйна и отношението на Русия към нас

Татяна Дронзина

Татяна Дронзина

проф. Татяна Дронзина*

Днес българското правителство каза истината за нашата зависимост от Русия и за позицията на президента. Това не предизвика никакъв апокалипсис, и както виждаме, още не са почнали да падат камъни от небето. Един от многото положителни резултати за момента е този, че БСП си нюансира позицията. Като видяха дебелия край, спряха да заплашват с излизане от кабинета, щото един път като излязат, скоро няма да влязат. Пък те, горките, толкова обичат властта, че другарката Нинова лично ще занесе оръжейните доставки в Киев. Ако трябва, пеша ще отиде. 

А иначе завъртането на кранчето на газа за България трябва да е показало и на слепите (ама няма по-кьорав от тоя, дето не иска да види), че няма връзка между доставката на оръжия за Украйна и отношението на Русия към нас. Русия просто бие по най-слабото звено, което, разбира се, поне до днес, бяхме ние. И докато продължаваме да бъдем най-пробитата и проядена от руска корозия държава в ЕС и в НАТО, ще сме принудени да търпим всички нейни издевателства, които госпожа Митрофанова така цветисто формулира.

Изводът: ако не искаме да го отнесем от Русия, трябва да проявяваме твърдост в отношенията си с нея с пълното съзнание, че зад нас е ЕС - защото ние сме ЕС. Трябва да доставим оръжие на Украйна, защото Украйна е на първа линия в борбата срещу всички, които желаят да разрушат съществуващия международен ред, основан на правила - да, правилата трябва да се променят, но трябва да ги има. Трябва да се въоръжаваме и да взаимодействаме с останалите страни от НАТО, защото ние сме НАТО. 

Повече демокрация, повече откритост за ситуацията в която се намираме и ограниченията, които понасяме заедно с целия свят, повече подкрепа за правителството, което и да е то, когато изразява достойна позиция, защитаваща нашите национални интереси, повече Украйна, повече ЕС и повече НАТО в България. Това е. И ще успеем.

* Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора, заглавието е на Faktor.bg