Главното мюфтийство засрами Синода, спазва мерките и отменя религиозните събития в цялата страна

Главното мюфтийство е отменило петъчните молитви в джамиите в цялата страна. Това заявиха пред Faktor.bg от Главното мюфтийство и коментираха, че спазват мерките, които са въведени срещу коронавируса в страната. Припомняме, че миналата седмица бяха спрени петъчните молитви в цял Иран заради смъртоносния щам, а духовниците бяха помолени да затворят джамиите и да отменят религиозните събития. 

За разлика от Главното мюфтийство, Българската православна църква обаче настоява, че "Светите Тайни не могат да бъдат приносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве". Както по-рано Faktor.bg писа, общественици също се възмутиха от поведението на Светия Синод. 

По-рано днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни на пресконференция, че МВР не може да ограничи богослуженията на православаната църква или друго вероизповедание. Той допълни, че в момента нямало такава заповед, но пък била налице препоръка – да не се събират повече от 30 души в затворено пространство. Затова полицаите били инструктирани, ако видят струпване на хора, да ги предупреждават. Главният секретар коментира, че вярващият човек нямал нужда от храм, за да се помоли.