Списъци от НЗОК с лични данни се разхвърчаха на столичен булевард

От "чистотата" се престараха и хвърлиха документите преждевременно

Куп документи с лични данни бяха разпилeни по столичен булевард. Списъците съдържат лични имена, ЕГН и адресна регистрация, предаде БНТ. Това са част от данните, които можеше да бъдат взети от всеки, който мине по бул. Александър Стамболийски в София. На самите документи беше изписано и логото на Националната здравноосигурителна каса. Когато екипът ни пристигна на мястото, част от документите вече бяха събрани от почистващата фирма на район "Красна поляна".

Попитахме районната администрация дали е подаден сигнал до тях. Не е получен сигнал към район „Красна поляна“, но въпреки това направихме проверка по случая. В районната администрация няма изгубени или изхвърлени лични данни на хора. Почистващата фирма за районна е видяла разпилените листове, книги, и учебници и е разпоредила почистване, без да знае, че са лични данни.

Столичната здравноосигурителна каса заяви: "СЗОК не разполага с информация как тези листове са се озовали на посоченото от Вас място. Вероятно става дума за пациентска листа на общопрактикуващ лекар. Бихме искали да подчертаем, че общопрактикуващите лекари предоставят на здравноосигурителната каса своите пациентски листи единствено на електронен носител и здравната каса не носи отговорност за документацията на лекарите. В здравната каса се съхраняват по надлежния ред само формите за избор и преизбор на пациентите".

От Комисията за защита на личните данни ще започнат проверка по случая. Възможно е и личен лекар да е изхвърлил листите с лични данни на хората. Ако проверката установи, че това се е случило, ще бъде глобен с 5000 лева.