Спомен за Пригожин: Собянин създава ударно собствена частна армия

Законово от декември 2022 година общински властови администрации могат да създават ведомствена охрана

Сергей Собянин

Сергей Собянин

Предвид опасностите от войната в Украйна, кметът на Москва Сергей Собянин действа с всички сили за разрастването и укрепването на собствена частна военна компания (ЧВК) - "Ведомствена охрана на общинските власти в Москва". Новото ЧВК се появи веднага след бунта срещу Кремъл на покойния вече Евгений Пригожин – защото тогава, когато колоната на ЧВК Вагнер тръгна към Москва, се появиха слухове, че много от отговорните за защитата на града не са били готови да се противопоставят на Пригожин. Законово от декември, 2022 година общински властови администрации могат да създават ведомствена охрана.

Приближеният до ФСБ руски телеграм канал ВЧК-ОГПУ разказва, че в новата ЧВК вече има 5000 бойци. Работи се всички те да са добре обучени – за целта инструктори са ветерани от руските специални части, от ЧВК Вагнер, както и действащи в руската милиция служители. "Особено се набляга на физическата и огневата подготовка; дори обикновените секретари и чиновници имат право да носят оръжие и трябва да преминат през обучение, по-високо от изискваното в някои звена на руското военно министерство и руското МВР", пише каналът. И добавя – скоро се очаква тренировъчен лагер в Хасавюрт, в една от базите на руските спецчасти "Алфа". Цената на обучението там е 200 000 рубли на човек, добавя ВЧК-ОГПУ.

Заплатите в новата ЧВК са високи – минимум 175 000 рубли за войник. А според информацията на телеграм канала, планът е да се наемат 15 000 бойци и след това да се мисли за последващо разширяване на щата. Всичко това организационно върви под шапката на общинската милиция в Москва. Военните действия в Украйна На фронта в Украйна няма някакви сериозни проблеми в ситуацията – за трети пореден ден броят на бойните сблъсъци е приблизително един и същ.