Според Додик резолюцията за Сребреница е поражение за босненската политика

Обвини босненците, че избрали политика на послушание, за да „направят най-голямото зло на сърбите“

Милорад Додик

Милорад Додик

„Резолюцията за геноцида в Сребреница е поражение преди всичко за босненската политика“, заяви президентът на Република Сръбска (РС) Милорад Додик.

„Трябваше да има политика на съгласие с нас (босненските сърби – б.р.), а не на послушание към чужденците, американците и германците“, написа Додик в социалната мрежа Instagram.

Той смята, че босненците са избрали т. нар. политика на послушание, за да „направят най-голямото зло на сърбите“.

„Сега се оказа, че това не е така. Ние, сърбите, трябва да кажем - стига толкова! Вече нямаме никакво основание да им се доверяваме." - каза още президентът на РС.

Припомняме, на 23 май Общото събрание на ООН гласува резолюцията за геноцида в Сребреница. С нея 11 юли се утвърждава като Международен ден в памет на геноцида в Сребреница.

През юли 1995 г. в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиха само за няколко дни над 9000 души. До днес са открити телата на над 8000 от тях. Те са погребани в местността Поточари край Сребреница. Това е най-голямото клане на цивилни в Европа след Втората световна война. /БГНЕС