Чанти с долари и секс с проститутки е получавал от Москва шефът на биатлона в света, за да крие допинга на руснаците

Андерс Бессеберг

Андерс Бессеберг

"Ловни експедиции и доставка на трофеите, чанта, пълна с долари, секс с проститутки: кукловодите на руския допинг открили в лицето на Андерс Бессеберг, президент на Международния съюз на биатлонистите корумпиран и сговорчив партньор по укриване на допинга", пише ден германският Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"В доклада си IBU представя доказателства да "систематична корупция и неетично поведение" на самия връх на организацията в продължение на десетилетия", пише изданието.

"На 220 страни в доклада разследващите доказват, че на първо място да Бессеберг са били лова и секса с млади жени. Руснаците му предлагали и едното, и другото. Александър Тихонов, силният човек в руския биатлон се хвалел: Бесеберг е наш човек". Срещу руския допинг не е предприето нищо, макар, че за него е известно от 2008 година. WADA в продължене на години не е получавала достъп до пробите на руските спортисти", се казва в статията.

"Бессеберг дори успява да "склони" Томас Бах руските спортисти да не бъдат наказани след като е разкрита държавната "допинг програма" на Русия на Олимпиадата в Сочи през 2014 година. От МСБ твърдели, че на спортистите са слагани инжекции със стероиди без те да забележат. И въпреки въведените санкции Бессеберг се постарал световното през 2021 година да бъде проведено в Тюмен, Русия. Сега то е пренесено в Словения", става ясно от разследването.

"Бессеберг е получавал пачки долари в чанти", твърдят свидетели на разследването - между 200 и 400 хиляди долара.

Превод: Faktor.bg